måndag 3 juni 2024

The Pope's Exorcist



Titel: The Pope's Exorcist
Genre: Skräck
Land: USA/Storbritannien/Spanien
År: 2023
Regi: Julius Avery
I rollerna: Russell Crowe, Daniel Zovatto, Franco Nero, Alexandra Essoe

Handling: Historien kretsar kring Gabriele Amorth, Vatikanens ledande exorcist, när han undersöker ett barn som blivit besatt och avslöjar en konspiration som Vatikanen har försökt hålla hemlig.

Omdöme: Inspirerat av böckerna av Vatikanens och påvens ledande exorcist, fader Gabriele Amorth. Russell Crowe ses i rollen som fader Gabriele Amorth som har fullt upp med att ta hand om diverse oroväckande fall. Fall där personer verkar ha blivit besatta av djävulen och demoner, men där det i 98% av fallen enligt Gabriele är sinnessjukdom och annat som kan förklaras rent medicinskt. Dessa överlåter han till andra experter. De övriga 2%, ja de tar Gabriele hand om med hjälp av exorcism.


©Sony Pictures

När påven (Franco Nero) personligen ber Gabriele att ta sig till norra Spanien där en liten pojke uppvisar starka tecken på att ha blivit besatt av något väldigt ondskefullt, beger sig Gabriele dit på sin vespa. Väl på plats möts han av den lokale fader Esquibel (Daniel Zovatto) som kommer att assistera Gabriele.


©Sony Pictures

Gabriele och Esquibel visar sig få ett tufft fall att jobba med då pojken Henry (Peter DeSouza-Feighoney) blivit besatt av något starkare än vad Gabriele någonsin skådat. Gabriele gillar att skämta och vet att djävulen inte uppskattar skämt, något som kommer till användning. Pojkens mamma Julia (Alexandra Essoe) och pojkens storasyster Amy (Laurel Marsden) är också närvarande i det spanska gamla klostret som de fått ärva och håller på att renovera.


©Sony Pictures

På förhand var det lite kul att se Russell Crowe som präst och det får sägas att han iklär sig rollen utan att blinka. Han får tala en hel del italienska och humorn är en välkommen detalj som gör att det ibland lättar upp stämningen i denna skräckfilm. Russell Crowe gör mycket för filmen och även om han inte måste bära den på sina axlar hade den nog inte funkat lika bra utan honom.


©Sony Pictures

Filmen skulle kunna liknas vid en blandning mellan The Exorcist (1973), The Conjuring (2013) och The Da Vinci Code (2006). Gabriele kommer inte bara agera exorcist och ställas inför djävulen och demoner, han kommer även gräva i det förflutna och komma en konspiration på spåren. Därför känns det som denna mix av filmer ger en bra bild av vad man kan förvänta sig här.


©Sony Pictures

Som tidigare nämnts är fader Gabriele Amorth inte sen med att skämta och inte alltid ta saker på största allvar. Det gör att karaktären och filmen skiljer sig en del från den ordinarie skräckfilmen man kanske är van vid. Det är fortfarande en skräckfilm och inte en komedi, men man får sig även ett par skratt tack vare detta vilket är lite förfriskande.


©Sony Pictures

Överlag har man ganska trevligt med filmen som funkar bra med stämningen, mysteriet och alltså speciellt karaktären Gabriele Amorth som spelas bra av Russell Crowe. Vad som tyvärr funkar mindre bra och gör att filmen tappar är när vi kommer till den sista kvarten med den slutliga exorcismen. Det går till överdrift och drar på för mycket vilket ändrar filmens ton till det sämre. Det blir helt plötsligt effektbaserat och för mycket av allt. Synd då de första 80 minuterna var klart tillfredsställande, men avslutningen gör att filmen tappar. P.g.a. detta faller betyget från en stark trea till en svag trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar