tisdag 18 juni 2024

Hyena



Titel: Hyena
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Storbritannien
År: 2014
Regi: Gerard Johnson
I rollerna: Peter Ferdinando, Stephen Graham, Richard Dormer, MyAnna Buring, Neil Maskell

Handling: En hänsynslös London-polis under täckmantel försöker rädda en ung albansk kvinna såld in i sexslaveri.

Omdöme: Fyra narkotikaspanare i London jobbar tillsammans med att göra diverse tillslag mot narkotikaverksamheten i staden. De är duktiga på vad de gör, får oftast resultat och sätter dit de kriminella. De är dock allt annat än genomärliga poliser då de gärna plockar åt sig av både pengar och droger från tillslagen. De festar ofta och det känns bara som en tidsfråga innan bubblan spricker. De har dock fått ganska fria tyglar av deras chef så länge resultaten är bra.


©Film4/Number 9 Films

En av de fyra narkotikaspanarna är Michael (Peter Ferdinando) som visar sig ha investerat pengar hos en turk för att ta del av en drogleverans. När turken blir brutalt mördad mitt framför ögonen på honom av ett par albaner som vill ta över drogleveransen, blir det starten på en desperat tid för Michael. Han måste nu försöka söka upp albanerna och vinna deras förtroende för att kunna ta del av kakan.


©Film4/Number 9 Films

Under tiden som Michael blir inblandad med albanerna börjar han få internutredaren Nick Taylor (Richard Dormer) efter sig som misstänker de fyra narkotikapoliserna för bl.a. korruption. För att ligga lågt ett tag har Michaels chef gått med på att låna ut Michael till en specialenhet som satts ihop av en f.d. kollega till honom, nämligen David Knight (Stephen Graham). Han är ansvarig för den organiserade brottsligheten i Europa och deras mål är nu att sätta dit albanerna. Samma albaner som Michael gör affärer med...


©Film4/Number 9 Films

En brittisk film utan stornamnen men trots allt med ett par ansikten som känns igen. En film som på ett bra sätt bygger upp en realistisk och avskalad inblick i narkotikapolisernas arbete under täckmantel. Ett hårt arbete som tär på individerna och i detta fall har de sjunkit till en nivå där de inte är mycket bättre än brottslingarna de sätter dit.


©Film4/Number 9 Films

Får sägas att detta uppskattas. Det är nog inte en film för alla men för egen del går det hem. Det blir lite som en blandning mellan Pusher (1996) och dess uppföljare samt Bad Lieutenant (1992). Det är ofta den typen av miljöer Michael vistas i när han försöker balansera sitt jobb som narkotikapolis och blir alltmer desperat i sitt kriminella beteende. När man tänker efter är filmen mer lik en fransk polisfilm än brittisk.


©Film4/Number 9 Films

Det verkar som filmen delar folk i två läger. Personligen känns den något underskattad och bortglömd då jag inte kände till den sedan tidigare. Å andra sidan vann den ett par priser på olika filmfestivaler och har hyllats av en del, bl.a. Nicolas Winding Refn som ju gjorde Pusher-trilogin och Drive (2011).


©Film4/Number 9 Films

Gillar stämningen, musiken (som regissörens bror står för), Peter Ferdinando är duktig i huvudrollen och handlingen flyter på naturligt när vi följer Michael. Det är inget mysterium eller en deckare vi har att göra med utan snarare en klassisk polisfilm som har lite av den gammaldags stilen man oftare såg runt 70-talet. Givetvis en smaksak om man uppskattar det men detta var en positiv överraskning.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar