söndag 16 juni 2024

Raw CourageTitel: Courage / Raw Courage / Ökenjakten
Genre: Thriller
Land: USA
År: 1984
Regi: Robert L. Rosen
I rollerna: Ronny Cox, Tim Maier, Art Hindle, M. Emmet Walsh, Lois Chiles

Handling: Ett par vänner tänker spendera helgen med att springa ett tufft maratonlopp genom öknen. En militant grupp som har övning i området saboterar loppet och tillfångatar de tre vännerna för att skrämma dem lite. De släpps snart och tror de är säkra, men då startar militärernas verkliga övning.

Omdöme: Pete (Ronny Cox) som är en medelålders familjefar, Roger (Art Hindle) som är en ungkarl som har ihop det med Ruth (Lois Chiles) och Craig (Tim Maier) som är en 22-åring som bor hemma hos sin far, har bestämt sig för att ge sig ut och springa en helg. Tanken är att de tillsammans ska springa över 100 km genom Arizona-öknen. Roger har planerat rutten, var vattenhålen befinner sig och var slutdestinationen ska vara där familj och vänner kommer vänta på dem.


©Scorpion Releasing

Löpningen går hyfsat bra även om det varma vädret gör att de kommer få kämpa ordentligt. Från ingenstans dyker plötsligt ett gäng militanter upp som kommer göra livet surt för de tre löparna. Ledda av överste Crouse (M. Emmet Walsh) har de kommit från Denver för att ha övning i området över helgen. Det ena leder till det andra och snart ser sig de tre vännerna jagade genom Arizona-öknen. Det blir en kamp för överlevnad på liv och död utan en chans att kalla på hjälp.


©Scorpion Releasing

En liten, okänd film som intressant nog är skriven av Ronny Cox och hans fru. Han har även varit med och producerat filmen som uppenbarligen var ett passionsprojekt för honom. En Ronny Cox som främst känns igen från filmerna Deliverance (1972), Beverly Hills Cop (1984) och RoboCop (1987). Kul nog tänker jag lite på Deliverance (1972) där ett par vänner också hamnar i stora bekymmer och blir jagade, även om den mestadels utspelar sig längs en flod och är en klart bättre film.


©Scorpion Releasing

Till en början är man lite oklar över vad de tre vännerna ska ställa upp i. Är det en tävling eller endast en lång, extrem löprunda? Hur känner de tre varandra? Detta och en del annat förklaras inte. Längre in när militantgruppen dyker upp känns det inte särskilt övertygande får man säga. Men de visar sig alltså ha en övning i området och släpper dem snart, tror man. Det är nu det blir tätare när de tre vännerna ser sig jagade.


©Scorpion Releasing

Jakten genom Arizona-öknen blir på sina håll ganska intensiv och tät. Insatserna ökar allt eftersom och vännerna kan inte alls vara säkra på om de kommer ta sig ut från det hela med livet i behåll. En sak som tyvärr inte hjälper att höja stämningen är den elektroniska musiken som mestadels är undermålig. Ibland får den till det klart bättre men överlag är den något svag. I efterhand kan man läsa sig till att Oscarsvinnaren Jerry Goldsmith var påtänkt som kompositör, men budgeten räckte inte till. Ronny Cox sa att detta var det han ångrade mest då han inte var nöjd med musiken som användes i filmen.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar