torsdag 6 juni 2024

Under Paris



Titel: Sous la Seine / Under Paris / Hajar i Paris
Genre: Action/Thriller/Skräck
Land: Frankrike
År: 2024
Regi: Xavier Gens
I rollerna: Bérénice Bejo, Nassim Lyes, Léa Léviant, Anne Marivin

Handling: Sommaren 2024 är Paris värd för triathlon-VM på Seine för första gången. Sophia, en djuphavsforskare, får veta av Mika, en ung miljöaktivist, att en stor haj simmar djupt i floden. För att undvika ett blodbad i hjärtat av staden har de inget annat val än att slå sig samman med Seine-polisen Adil.

Omdöme: Djuphavsforskaren Sophia (Bérénice Bejo) befinner sig i Stilla havet där hon och ett team forskare dyker för att dokumentera skadorna föroreningarna orsakar på djurlivet. De är där för att ta ett prov på en av hajarna de kallar för Lilith som de har taggat med GPS-sändare. De kan inte tro sina ögon när de får syn på hajen som växt enormt mycket på kort tid. Innan de hinner ta sig i säkerhet är olyckan framme. Sophia förlorar hela teamet och kommer själv undan med blotta förskräckelsen.


©Netflix

3 år senare försöker Sophia fortfarande gå vidare med sitt liv efter den fruktansvärda händelsen. Hon tar hand om guidade turer i marinbiologi för skolklasser i Paris och blir en dag kontaktad av Mika (Léa Léviant). Hon är en miljöaktivist som tillsammans med sina vänner lyckats spåra hajen Lilith. Mot alla odds har hajen tagit sig till Paris och befinner sig i floden Seine.


©Netflix

Inom kort ska Paris vara värd för triathlon-VM. När det dessutom visar sig att hajen dödat minst en människa, samarbetar Sophia och Mika med flodpolisen Adil (Nassim Lyes) och hans team för att försöka oskadliggöra hajen innan blodbadet är ett faktum. Men vissa vill inte att hajen ska dödas vilket gör att operationen hotas att saboteras vilket bara gör situationen farligare.


©Netflix

En fransk film som inte må vara en Jaws (1975)-kopia men likväl är det svårt att ibland inte tänka på den gamla klassikern. Inte minst med tanke på att borgmästaren i båda fallen inte vill höra talas om varningar om hajar när alla blickar är riktade mot staden, i det här fallet tack vare triathlon-VM. Tankarna går även tidigt till Alligator (1980) som är en småtrevlig liten film om en alligator i flodsystemet i storstaden Chicago.


©Netflix

Filmen visar tidigt prov på något undermåliga dataeffekter vad gäller hajen. Inte alls när hajen visas simma lugnt, men när den får fart och går till attack är det tydlig skillnad och klart svagt. Faktiskt så pass att det inte blir särskilt skrämmande utan snarare komiskt. På sina håll får det en även att tänka på Sharknado (2013) och dess uppföljare som dock inte tar sig själva på för stort allvar.


©Netflix

Inledningsvis under sisådär första tredjedelen funkar filmen någorlunda väl då hajen konstateras finnas i Paris och de första dykningarna äger rum. Tyvärr tappar den allt eftersom, inte minst med miljöaktivisterna som lägger sig i och bidrar till att trovärdighetsfaktorn sänks. Filmen tappar överhuvudtaget och är även smått besatt av den politiskt korrekta faktorn. Nästan så det varit viktigare än att skapa en hållbar story och bra effekter.


©Netflix

Längre in i filmen sker dock två saker som gör att filmen ändå räddas en del. Dels visar sig miljöaktivisternas medverkan inte bli så onödig som väntat då de kul nog får vara med om att själva bli attackerade av hajen när de genomför en protestaktion. Dels är filmens sista tio minuter klart underhållande och vänder liksom på steken. I princip allt som kan gå fel går fel för filmens hjältar. Det gör att filmen trots sina uppenbara brister faktiskt gör något rätt och ger en något att vara nöjd med, till slut.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 5.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar