lördag 15 juni 2024

7500Titel: 7500
Genre: Drama/Thriller
Land: Tyskland/Österrike/USA/Frankrike
År: 2019
Regi: Patrick Vollrath
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Omid Memar, Aylin Tezel, Carlo Kitzlinger

Handling: När terrorister försöker ta kontroll över ett flyg mellan Berlin och Paris, kämpar en pilot för att rädda livet på passagerarna och besättningen samtidigt som han skapar en överraskande förbindelse med en av kaparna.

Omdöme: Tobias Ellis (Joseph Gordon-Levitt) är en ung pilot som tillsammans med sin mer erfarne kollega Michael Lutzmann (Carlo Kitzlinger) ska flyga från Berlin till Paris. På flyget har Tobias sin sambo, flygvärdinnan Gökce (Aylin Tezel) som han lever med i Tyskland. Förberedelserna och flygturen går till en början utan problem men vad ingen kunnat ana är att ett par terrorister planerar att kapa planet när det befinner sig i luften.


©Amazon Studios

I den kaosartade situationen som uppstår mitt under flygturen måste Tobias försöka behålla lugnet och kontrollen över planet. Cockpiten är fortet som inte får penetreras, vilket blir lättare sagt än gjort då attacken kommer överraskande och en av kaparna lyckas ta sig in och skada de båda piloterna. Nu gäller det för Tobias att försöka landa planet i säkerhet på närmaste flygplats innan kapningen är ett faktum och flera människors liv står på spel.


©Amazon Studios

En långfilmsdebut av Patrick Vollrath som hade gjort en Oscarsnominerad kortfilm ett par år tidigare. Det visar sig vara en väldigt verklighetstrogen film som på ett detaljerat sätt visar upp allt från piloternas synvinkel. Det betyder att vi helt och hållet befinner oss i cockpiten. Det gör även att det blir en påtagligt klaustrofobisk känsla när kaparna försöker ta sig in och Tobias gör allt i sin makt för att hålla kaparna borta.


©Amazon Studios

Joseph Gordon-Levitt är klart bra i huvudrollen som den lugne piloten som pressas till det yttersta. Det är många gånger scenerna står och faller med hans prestation och det finns inte några tillfällen där det känns fel. Naturligt och känslomässigt på ett sätt som får en att bry sig hur det ska gå för honom.


©Amazon Studios

Filmen visar sig vara bättre och mer intensiv än väntat. Detta är nämligen ingen Hollywood-film utan främst en tysk-österrikisk film som trycker på att vara så realistisk som möjligt. Man har t.ex. filmat inne i ett riktigt plan och inte i en studio eller liknande. Men det är framförallt händelseförloppet som hela tiden känns äkta och låter tittaren bli indragen i den känslomässiga kapningen.


©Amazon Studios

Skulle nog vilja säga att filmen är en av de mer lyckade filmerna vad gäller flygplanskapningar vid sidan av Paul Greengrass-regisserade United 93 (2006). Speciellt filmens första timme är intensiv och nervig. Sista halvtimmen tar den kanske ett steg tillbaka vad gäller nivån överlag då det lugnar ner sig en aning. Men det är fortfarande realistiskt och spännande ända till slutet. Bättre än väntat, speciellt om man inte förväntar sig eller önskar sig Hollywood-action.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar