söndag 30 juni 2024

Brats



Titel: Brats
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2024
Regi: Andrew McCarthy

Handling: Brats fokuserar på 1980-talsfilmer med "Brat Pack" och deras djupgående inverkan på de unga stjärnornas liv.

Omdöme: Runt mitten av 1980-talet skrevs en tidningsartikel med titeln "Brat Pack". Journalisten hade träffat och umgåtts med bl.a. Emilio Estevez och beskrev honom och en grupp unga skådespelare som blivit omåttligt populära med ungdomsfilmer. Artikeln blev omtalad och gav blandad effekt. Å ena sidan fick det uppståndelse kring filmerna. Å andra sidan kände gruppen skådespelare som påverkades av stämpeln att de var satta i ett fack.


©Neon/Hulu

"Brat Pack" skulle bli en synonym med denna grupp unga skådespelare där förutom Emilio Estevez även Andrew McCarthy, Rob Lowe, Judd Nelson, Demi Moore, Ally Sheedy, Molly Ringwald och ett par andra ofta nämndes.


©Neon/Hulu

Andrew McCarthy, som skrev en bok om ämnet, valde att göra en dokumentär om "Brat Pack" nästan 40 år senare. Främst för att han aldrig riktigt kunnat gå vidare då stämpeln alltid levt med honom och satte honom i ett fack. Han kände att det påverkade hans karriär på ett mestadels negativt sätt då han inte blev erbjuden andra typer av roller. Han var nyfiken vad de övriga skådespelarna med denna stämpel kände eftersom han inte hade träffat de flesta på 30 år.


©Neon/Hulu

Dokumentären agerar i princip som en 90 minuters terapi. Andrew McCarthy kontaktar de gamla "Brat Pack"-stjärnorna och ger sig ut på besök kors och tvärs över landet. Även om det är kul att se klipp från filmerna och höra dem prata om sina upplevelser och en del saker som skedde bakom kameran, blir det lite enformigt efter ett tag. Det känns mer som ett personligt projekt än för tittaren eller fansen. Förvisso har ingen av de som var med i "Brat Pack" varit personliga favoriter, men då de ofta tar upp John Hughes och hans filmer, inte minst The Breakfast Club (1985), blir det trots allt lite småtrevligt.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar