onsdag 12 juni 2024

Under Fire



Titel: Under Fire / I skottlinjen
Genre: Drama/Krig
Land: USA
År: 1983
Regi: Roger Spottiswoode
I rollerna: Nick Nolte, Gene Hackman, Joanna Cassidy, Ed Harris, Jean-Louis Trintignant, Richard Masur

Handling: Det är i Nicaragua 1979 och fotografen Russell bevakar kriget. När han tar en bild av gerillaledaren som tros vara död hamnar han i livsfara.

Omdöme: De tre amerikanerna Russell (Nick Nolte), Claire (Joanna Cassidy) och Alex (Gene Hackman) har kommit till Nicaragua för att bevaka inbördeskriget i sitt slutskede år 1979. Russell är en krigsfotograf, Claire är journalist och Alex har siktet inställt på ett jobb som nyhetsankare och vill tillbaka till USA. Vad som komplicerar deras relation är att Russell och Alex är goda vänner, och båda är förälskade i Claire.


©Orion Pictures

Russell och Claire har bestämt sig för att försöka leta upp den ljusskygge gerillaledaren känd som Rafael. Samtidigt har den sittande presidenten Somoza (René Enríquez) och hans soldater, som är uppbackade av den amerikanska regeringen, gjort det klart att de ska döda Rafael och på så vis vinna kriget.


©Orion Pictures

Under vistelsen i Nicaragua kommer inte minst Russell se ett och annat när han försöker hålla en neutral ställning och endast fotografera vad han tar del av. En soldat han kommer stöta på ett flertal gånger är amerikanen Oates (Ed Harris) som han känner sedan tidigare. Oates är en legosoldat som ansluter till vilken sida som än anlitar honom och främst visar sig vara med för dödandets skull.


©Orion Pictures

Ett krigsdrama av Roger Spottiswoode som senare bl.a. gjorde Shoot to Kill (1988) och Bond-filmen Tomorrow Never Dies (1997). Här får han gott sällskap av ett gäng duktiga skådespelare ledda av Nick Nolte. Något överraskande får Gene Hackman se sig förpassad till en biroll då hans karaktär ofta försvinner från handlingen under långa stunder. Men när allt är sagt och gjort har Alex en viktig roll att spela.


©Orion Pictures

Filmen fångar situationen på ett oftast slående sätt. Det ser ut och känns autentiskt på gatorna i Nicaragua (inspelat i Mexiko), något som ger filmen en hög trovärdighetsfaktor. Det hjälper även att filmen inte förskönar rebellernas strid och försöker vara relativt neutral, ungefär som huvudkaraktären Russell Price är. Givetvis går det inte att hålla känslorna i styr med allt han får se och uppleva. Till slut rinner bägaren över, särskilt när det blir personligt.


©Orion Pictures

Det kom att bli en Oscarsnominering för bästa musik av gamle räven Jerry Goldsmith. Musik som oftast passar bra och till stor del använt sig av panflöjt och toner som ger en smak av Latinamerika utan att gå till överdrift. En av melodierna kändes för övrigt igen från någonstans. Filmen hade förvisso setts en gång tidigare, men även Quentin Tarantino använde sig av Jerry Goldsmith-melodin i Django Unchained (2012).


©Orion Pictures

Kanske att filmen tappar en aning när den över två timmar långa filmen lider mot sitt slut. Även ett par av de romantiska inslagen hade kunnat tonas ner en aning för att få upp tempot lite bättre på sina håll. Men där emellan bjuds det på flera dramatiska och nervkittlande scener filmen igenom. Ett välgjort krigsdrama som kom under en tid då denna typ av historier och filmer var i ropet, som t.ex. Missing (1982), The Killing Fields (1984) och Salvador (1986) för att nämna några.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar