söndag 9 juni 2024

Hit Man



Titel: Hit Man
Genre: Action/Komedi/Kriminalare/Romantik
Land: USA
År: 2023
Regi: Richard Linklater
I rollerna: Glen Powell, Adria Arjona, Austin Amelio, Evan Holtzman

Handling: Gary Johnson är den mest eftertraktade yrkesmördaren i New Orleans. Men om du betalar honom för att döda en otrogen make eller en chef som behandlar dig dåligt, är det bäst att du aktar dig, för han arbetar för polisen. När han bryter mot reglerna för att hjälpa en desperat kvinna som försöker fly från en våldsam man, blir han en av sina falska roller, faller för kvinnan och flirtar med tanken på att själv bli en brottsling.

Omdöme: Gary Johnson (Glen Powell) är en psykologi- och filosofiprofessor på universitetet i New Orleans. Singel, lever med sina två katter och lite av en nörd skulle man kunna säga. Vid sidan om extraknäcker han hos New Orleans-polisen med att hjälpa till med de tekniska bitarna vid undercover-operationer. När undercoverpolisen Jasper (Austin Amelio), som utger sig för att vara en yrkesmördare för att få erkännanden från folk som vill leja mördare, blir avstängd, får Gary hoppa in och spela rollen som yrkesmördare.


©Netflix

Gary visar sig vara en naturbegåvning. När han iklär sig rollen som yrkesmördaren Ron blir han som en annan person. Självförtroendet ökar, han får större utstrålning och blir en tjejmagnet. Efter en rad lyckade operationer har han blivit bekväm i rollen som Ron. Men när han möter Madison (Adria Arjona) som vill ut från sitt destruktiva äktenskap med sin kvävande make Ray (Evan Holtzman), blir det starten på en farlig romans som kommer leda in Gary på ett farligt spår.


©Netflix

Richard Linklater smyger liksom fram med en film som på ytan till en början bara verkar vara en komedi som man inte kan ta på för stort allvar. Gary och poliserna han jobbar med känns något oseriösa. Med tanke på att de har att göra med personer som vill anlita en mördare är det givetvis allvarliga situationer de har att göra med, men de inger inte något direkt förtroendeingivande intryck. Visst har filmen valt att berätta historien på ett lättsammare sätt, något som alltså etableras tidigt.


©Netflix

När vi sedan får följa Gary i sin roll som yrkesmördaren Ron, blir det faktiskt oftast kul att se hur han går in för rollen och även anpassar sin karaktär efter vem som vill anlita honom. Han gör nämligen research på de som tar kontakt med honom och visar sig vara lite av en mästare på att improvisera och ge folk vad de vill ha och förväntar sig.


©Netflix

Glen Powell är övertygande i huvudrollen och axlar dubbelrollen (mer än så) klart bra. Utan tvekan en av filmens styrkor att se honom i rollen som Ron. Filmen väljer även att bli mer seriös när Ron har ett möte med vackra Madison som vill anlita honom att döda hennes make. Man förstår tidigt att det kommer uppstå en romans mellan dem. Kul nog utvecklas det hela till att bli mer än en komedi då vi får tydliga noir-inslag tack vare introduktionen av Madison som har de rätta femme fatale-takterna.


©Netflix

Efter en något trevande men inte dålig inledning blir filmen seriösare och utvecklas till mer än vad det först verkade bli. Richard Linklater och Glen Powell har tillsammans skrivit manuset som inspirerats av verkliga händelser, åtminstone en verklig person i Gary Johnson och hans eskapader som poserande hit man. Det blir definitivt underhållande och sevärt. Sedan är frågan vart betyget hamnar. Mellan en stark trea och svag fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar