måndag 24 juni 2024

Adventures in Babysitting



Titel: Adventures in Babysitting / En natt på stan
Genre: Komedi/Äventyr
Land: USA/Kanada
År: 1987
Regi: Chris Columbus
I rollerna: Elisabeth Shue, Keith Coogan, Anthony Rapp, Maia Brewton, Vincent D'Onofrio, Penelope Ann Miller

Handling: En 17-årig tjej är barnvakten som efter en rad missöden tvingas ta med sig "jobbet" till Chicagos skummaste kvarter.

Omdöme: Chris (Elisabeth Shue) ser fram emot dejten på fin restaurang hon ska på. Men dejten ställer in i sista stund och Chris planerar då istället att stanna hemma och tycka synd om sig själv. Då får hon samtalet som förändrar allt. Hon ombeds att sitta barnvakt åt flickan Sara (Maia Brewton) då hennes föräldrar ska på en tillställning. Chris, som är 17 år, tycker hon egentligen är för gammal för att sitta barnvakt, men hon har ändå inget bättre för sig.


©Touchstone Pictures

Det visar sig inte bara vara Sara som hon får ta hand om denna kväll. Saras storebror Brad (Keith Coogan), som är hemligt kär i Chris, väljer att stanna hemma så att han kan vara nära Chris. Hans bästa vän Daryl (Anthony Rapp), som han skulle spendera kvällen hos, ansluter också. Äventyret drar igång då Chris får ett samtal från sin vän Brenda (Penelope Ann Miller) som blivit rädd och befinner sig på bussterminalen inne i Chicago. Chris får ta med sig Sara, Brad och Daryl in till stan vilket visar sig bli ett äventyr de sent kommer glömma.


©Touchstone Pictures

Efter att ha skrivit manusen till Gremlins (1984) och The Goonies (1985) fick Chris Columbus chansen att göra sin regidebut med denna film (dock ej efter eget manus). En regidebut som har en del kvaliteter som påminner om John Hughes-filmer. Kul nog skulle Columbus senare samarbeta med Hughes, bl.a. då han regisserade Home Alone (1990) som Hughes skrev och producerade.


©Touchstone Pictures

Något som är väldigt viktigt med en sån här film som har ungdomar och barn i större roller är att man inte stör sig på dem, att de funkar. Det gör de här. Elisabeth Shue må ha varit över 20 när hon spelade 17-åriga Chris, men hon passar och funkar klart bra. Den som nog ändå kanske uppskattas mest är Maia Brewton som lilla Sara. Naturlig och rolig som Thor-dyrkande flickan som visar sig vara minst rädd under det farliga äventyret de ger sig ut på.


©Touchstone Pictures

Filmen är på gränsen mellan att vara en familjefilm och vända sig mer till äldre. Man skulle t.ex. aldrig se Playboy vara med på ett hörn filmen igenom i en modern familjefilm. Just den biten är ett kul inslag med tanke på kopplingen flera karaktärer gör till Chris. Däremot är väl skurkarna som vill få tag i sin Playboy med viktig information nerskriven i den lite si och så, fast det funkar ändå till stor del. Det som däremot inte funkar särskilt bra är dels en sekvens där gänget hamnar på en blues-bar och dels alla scener med Brenda på bussterminalen.


©Touchstone Pictures

80-tals ungdomskomedi och äventyr som mestadels funkar. 80-tals känslan är påtaglig och filmen är oftast rolig, inte minst flickan Sara. Vincent D'Onofrio som Thor-kopian Dawson är klockren när han dyker upp i en liten roll. Även om filmen inte tillhör mina favoriter så är det en trevlig 80-talare som tål att ses och ses om efter flera år.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar