onsdag 5 juni 2024

The Chain Reaction



Titel: The Chain Reaction / 72 timmar att leva
Genre: Drama/Action/Sci-Fi/Thriller
Land: Australien
År: 1980
Regi: Ian Barry
I rollerna: Steve Bisley, Arna-Maria Winchester, Ross Thompson, Ralph Cotterill, Mel Gibson

Handling: På WALDO, en slutförvaringsplats i Australien för utbränt kärnbränsle, sker ett läckage p.g.a. en jordbävning. Grundvattnet är hotat och företagsledningen väljer att tysta ned det hela. En ingenjör, som blivit dödligt skadad av strålning och har tre dygn kvar att leva, vill varna allmänheten och berätta vad som skett. Men företaget är honom på spåren och frågan är om han hinner.

Omdöme: En australiensisk film som liknas mellan en blandning av Mad Max (1979) och The China Syndrome (1979). Och ja, dessa två skulle man kunna säga att filmen har en del likheter med. Dessutom är Mad Max-regissören George Miller med som producent och var den som översåg och regisserade filmens actionscener och biljakter. Som om det inte vore nog dyker en skäggig Mel Gibson upp i en liten okrediterad roll som bilmekaniker, något som är lätt att missa då han alltså inte står med i rollistan.


©Warner Bros.

Tack vare en jordbävning som skakar delar av Australien sker en olycka på en anläggning där kärnbränsle förvaras. Ingenjören Heinrich (Ross Thompson) försöker rädda situationen men utsätts för de radioaktiva ämnena vilket ger honom 72 timmar att leva. De ansvariga vill tysta ner det hela trots att läckan kan förorena vattnet.


©Warner Bros.

Heinrich lyckas fly från anläggningen och målet är att varna allmänheten om faran innan det är för sent. Han tas in av det semestrande paret Larry (Steve Bisley) och Carmel (Arna-Maria Winchester) efter att han drabbats av minnesförlust p.g.a. en huvudskada. Larry, som är en racerförare, ser sig snart jagad av myndigheterna ledda av utsände Gray (Ralph Cotterill) som vill tysta Heinrich och övriga vittnen.


©Warner Bros.

En film som visar sig vara lite av en blandad kompott. Den har en story som i grunden inte är så tokig men som känns spretig och hade vunnit på att vara mer fokuserad och tätare vad gäller berättandet. Det var trots allt en långfilmsdebut av regissören Ian Barry baserat på hans manus.


©Warner Bros.

Eftersom varken regissören eller filmens producent hade någon erfarenhet av actionscener, tog man smart nog hjälp av George Miller som anslöt som medproducent och filmade action- och stuntscenerna. Dessa är också av en högre klass än resten av filmen med välgjorda biljakter och bra klippning. Helt klart så att actionscenerna och inte minst biljakterna är filmens främsta egenskap tillsammans med den elektroniska musiken.


©Warner Bros.

Även om filmen som helhet har en bit upp till att vara en bra film, är tanken inte alls tokig. Ibland blixtrar den till med bra actionscener och biljakter som gör att det inte blir en bortkastad titt. Faktiskt lite småunderhållande och uppskattat vilket räcker en bra bit på vägen. Där emellan är regin svagare då det blir mer drama än thriller över det hela. Kul med Mel Gibsons korta inhopp. Han hade gjort Mad Max (1979) året innan, men kom att bli en internationell stjärna året efter med Mad Max 2: The Road Warrior (1981).


©Warner Bros.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 5.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar