tisdag 25 juni 2024

Billy & Molly: An Otter Love Story



Titel: Billy & Molly: An Otter Love Story
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2024
Regi: Charlie Hamilton-James

Handling: En man bildar en osannolik vänskap med en vild utter på de avlägsna Shetlandsöarna.

Omdöme: Billy och Susan lever på Shetlandsöarna utanför Skottlands kust. Billy är född på Shetlandsöarna och känner sig hemma där. Men något saknas i hans liv känner Susan. De har aldrig skaffat barn och den avsaknaden har gjort att Billy känner en tomhet i sitt liv. Det är här uttern Molly kommer in i bilden.


©Hulu/Disney+

När Billy först får syn på uttern han ger namnet Molly, är det en ensam och mager utter. Han börjar ge den mat i form av diverse fisk. Det skapas per omgående ett speciellt band mellan Billy och Molly. Ett band som blir starkare av att de båda behöver varandra.


©Hulu/Disney+

För Billys del blir det en chans att ta hand om Molly och få känslan av att vara behövd. För Mollys del är det givetvis guld värt att få föda eftersom hon lämnats ensam då hon blivit av med sin mamma.


©Hulu/Disney+

Naturdokumentärer uppskattas oftast. Det är något visst med att följa djur och natur i en sån här slags dokumentär. När det dessutom görs på ett fint och omtänksamt sätt som det görs här, är det svårt att inte charmas och ta till sig det hela.


©Hulu/Disney+

Detta är en feel good-historia och dokumentär som är vacker att titta på. Den kombinerar att vara en djurdokumentär med att berätta en fin historia mellan djur, natur och människa. Den synar även hur Billy nästan blir besatt av tanken att ta hand om Molly och hur mer han kan hjälpa henne. Men det finns även en gräns. När går det för långt? Det handlar trots allt om en vild utter som behöver sin frihet och leva sitt liv. En svår balans för både Billy och Molly som alltså blir en feel good-historia och en vinnare.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar