måndag 17 juni 2024

(500) Days of Summer



Titel: (500) Days of Summer
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 2009
Regi: Marc Webb
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Matthew Gray Gubler, Chloë Grace Moretz

Handling: Tom, en hopplös romantiker, blir förkrossad när hans flickvän Summer gör slut. För att förstå vad som gick fel tänker han tillbaka till olika perioder under deras 500 dagar tillsammans men slutsatsen blir inte alls den han väntat sig.

Omdöme: Detta är historien om Tom (Joseph Gordon-Levitt) och Summer (Zooey Deschanel) och de 500 dagarna då Summer är en del av Toms liv. Tom, som en gång i tiden var en aspirerande arkitekt, har fått nöja sig med att jobba med att skriva gratulationskort. Nu har han jobbat där ett par år när han en dag får syn på Summer som börjat som assistent till företagets VD. Då Tom får reda på att de till stor del delar samma musiksmak, känner han att hon är tjejen han väntat på.


©Searchlight Pictures

Tom, som är något av en hopplös romantiker, kommer sakta men säkert närmare Summer som dock gör det klart för honom att hon inte är ute efter en vanlig relation. De bestämmer sig för att ta det som det kommer, men visst är det en relation som blommar. Det är åtminstone vad Tom känner. Men när han blickar tillbaka på tiden med Summer är frågan om det någonsin kunde bli något mer än på Summers villkor.


©Searchlight Pictures

Långfilmsdebut av musikvideoregissören Marc Webb där man hoppar friskt mellan de 500 dagarna som vi följer Tom och Summers relation. Tom slängs mellan hopp och förtvivlan när vi hoppar i de 500 dagarna. Summer är mer balanserad, även om hon visar tydliga tecken på att relationen kanske inte är i den bästa fasen under dagarna som letar sig upp mot 500.


©Searchlight Pictures

När filmen sågs en gång i tiden när den kom ut var det en film som uppskattades men kanske inte fullt ut. Får lite samma känsla inledningsvis då det konstanta hoppandet fram och tillbaka mellan dagarna gör att det känns lite fragmenterat och inte har ett riktigt flyt. Hade velat ha lite mer struktur helt enkelt. Men det får sägas att det stabiliseras och funkar bättre ju längre in man kommer. Den okonventionella berättarstilen får till slut till det, även om det alltså tar ett tag innan ger önskad effekt.


©Searchlight Pictures

Något som är klart lyckat är musiken, inte minst låtvalen som prickar rätt mest hela tiden. Det är genomtänkta och inspirerade val där många scener känns skrivna runt låtarna och inte tvärtom. Det må inte vara det absolut bästa soundtracket men låtarna förmedlar känslorna och karaktärernas tillstånd och relation på ett slående sätt.


©Searchlight Pictures

En romantisk komedi som redan från början gör det klart att det är en film om kärlek, men att det inte är en kärlekshistoria. Skulle nog ändå säga att det hamnar någonstans mittemellan. Det är en romans som inte slutar väl men ändå har ett lyckligt slut. Och det får sägas att filmen till slut vinner över mig mer än vad den gjorde när den sågs första gången. Genomgående bra musik, småmysig, ibland känslosam, smårolig och duktiga Joseph Gordon-Levitt och Zooey Deschanel funkar klart bra ihop.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar