torsdag 6 juni 2024

Endangered Species



Titel: Endangered Species / Vem hotar oss?
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1982
Regi: Alan Rudolph
I rollerna: Robert Urich, JoBeth Williams, Peter Coyote, Dan Hedaya

Handling: En före detta polis från New York flyttar till Colorado ute på landsbygden, där han samarbetar med en sheriff som undersöker en serie bisarra och mystiska boskapsstympningar som inträffar i regionen.

Omdöme: Ruben Castle (Robert Urich) har valt att försöka bli nykter och lämnar polisyrket i New York efter att ha återhämtat sig från en skottskada. Han tar med sig 16-åriga dottern Mackenzie (Marin Kanter) och beger sig till Colorado där han söker upp en gammal vän som driver den lokala tidningen.


©MGM

Samtidigt har Harriet "Harry" Purdue (JoBeth Williams) blivit utnämnd till sheriff i staden. Hon får genast ett svårt fall att utreda då en rad mystiska och bisarra dödsfall med boskap inträffat i området. Pressen ökar från olika håll att komma till botten med vad det är som sker. Allt från satanistiska ritualer till experiment utförda av utomjordingar ryktas det om. Ruben hjälper snart Harry och tillsammans upptäcker de en konspiration där ingen kan känna sig säker.


©MGM

Något som uppskattas med den här filmen är att den bygger upp ett småtrevligt mysterium kring händelserna som skakar det lilla samhället ute på landsbygden. Det hela visar sig bygga på eller åtminstone vara inspirerat av tusentals verkliga fall av mystiska boskapsstympningar. Sedan har man kopplat det till en konspirationshistoria som gör att det är på gränsen till sci-fi men fortfarande verklighetstroget, något som funkar helt ok.


©MGM

Filmen skapar ganska god stämning filmen igenom, bl.a. med hjälp av den elektroniska musiken som inte må vara jättebra och ibland känns det som man experimenterat. Men den skapar en lite obehaglig och kuslig stämning som passar filmens tema bra. Överhuvudtaget lyckas filmen ganska bra med mystiken och känslan av att vi har att göra med en konspiration.


©MGM

Definitivt inte en film som går till historien som något av det bästa man sett, men samtidigt är det lite trevligt med sådana här mindre kända konspirationsfilmer som inte gör bort sig. Den gör ett gediget jobb med att måla upp en bild av vad som kan ligga bakom de tusentals rapporterade boskapsattackerna utan att ta ut svängarna alltför mycket. Aldrig fel med konspirationsteorier som är grundade på fakta och som man själv kan spekulera i och ger en del att fundera på när filmen slutar.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar