söndag 2 juni 2024

The First Omen



Titel: The First Omen
Genre: Skräck
Land: USA/Italien/Serbien/Kanada
År: 2024
Regi: Arkasha Stevenson
I rollerna: Nell Tiger Free, Sonia Braga, Ralph Ineson, Bill Nighy, Charles Dance

Handling: En ung kvinna skickas till Rom för att tjänstgöra för kyrkan men upptäcker en mörk hemlighet som får henne att ifrågasätta sin tro.

Omdöme: Nästan 50 år efter originalet The Omen (1976) får vi denna prequel till den. Året är 1971 och den unga amerikanskan Margaret Daino (Nell Tiger Free) anländer till Rom för att hjälpa till med barnen på ett katolskt barnhem och ta sina löften för att bli nunna. Där finner hon flickan Carlita Scianna (Nicole Sorace) ständigt bli straffad av nunnorna. Eftersom hon känner igen sig själv i Carlita, tar Margaret en beskyddande roll runt flickan.


©20th Century Studios

Margaret blir kontaktad av fader Brennan (Ralph Ineson) som blivit övertygad om att radikala inom kyrkan vill avla fram antikrist för att driva folk att återvända till kyrkan. Brennan har indikationer på att Carlita Scianna är den som ska föda pojken som de väntat på. Margaret, som är högst tveksam till hela historien, finner snart tecken på att det kan ligga sanning bakom Brennans påståenden...


©20th Century Studios

Originalet The Omen (1976) är en skräckklassiker som uppskattas en hel del. Den visar upp ondskan, skapar en tät stämning och bjuder på överraskande och obehagliga våldsgärningar. Denna prequel gör ett ganska bra jobb med att försöka skapa mer av en klassisk stämning än att förlita sig på s.k. jump scares som oftast känns som ett billigt sätt att försöka skrämma tittaren på. Det byggs istället upp en obehagskänsla med hjälp av storyn och en del incidenter som precis som i originalet visar upp ondskan.


©20th Century Studios

Även om det till stor del är en lyckad approach man tagit faller filmen på att vara på tok för religiöst inriktad. Hela historien med att radikala inom kyrkan vill avla fram antikrist genom att låta en best de håller fången para sig med utvalda unga kvinnor känns väl inte direkt lockande. Nu visar man lyckligtvis inte alltför mycket av denna best och med tanke på att Margaret har en tendens att se och uppleva saker där hon har svårt att skilja på verklighet och fantasi, kan man till viss del köpa detta.


©20th Century Studios

Allt som allt är det inte en misslyckad film då den skapar god stämning och låter historien ta sin tid. Dock blir det alltså för mycket av det religiösa, inte minst när det övergår till att bli sektliknande ritualer som jag personligen har allmänt svårt för. Det hjälper inte heller att filmens speltid är på upp emot två timmar. Det blir något kännbart, inte minst när sektinslagen gör sig alltmer påminda under senare delen av filmen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar