torsdag 27 juni 2024

The Quiet Earth



Titel: The Quiet Earth / Den tysta jorden
Genre: Drama/Mysterium/Sci-Fi
Land: Nya Zeeland
År: 1985
Regi: Geoff Murphy
I rollerna: Bruno Lawrence, Alison Routledge, Pete Smith

Handling: En man vaknar och finner att han är ensam kvar i världen. Nästan ensam i alla fall...

Omdöme: Solen har gått upp och det är varmt. En naken man, Zac Hobson (Bruno Lawrence), vaknar upp kl. 6.12 i sin säng av något konstigt. Han ger sig iväg till jobbet men på vägen märker han att det är väldigt folktomt. Så pass att han inte träffar på en enda människa, inte ens på bensinmacken. På vägarna är bilar övergivna och inte en endaste människa syns till. Har alla människor plötsligt försvunnit?


©Mirage Films

Zac tar sig till faciliteten där han jobbar. Han är en forskare som visar sig vara något av ett galet geni. Han misstänker vad som hänt då han jobbade på något som kallades för "Project Flashlight". Efter att ha konstaterat att han verkar vara den sista människan på Jorden, tar han det med ro. Nu får han äntligen en möjlighet att göra sakerna han alltid drömt om, inklusive att utnämna sig själv till Jordens president.


©Mirage Films

En film som länge känts till och som anses vara något av en kultfilm och klassiker inom sci-fi genren. En liten film från Nya Zeeland som ger en hel del att fundera över när den drar igång. Frågor som vad har hänt, vem är han, varför är han den enda överlevande, vad ska han ta sig till osv.


©Mirage Films

När Zac insett att han är ensam tar det inte lång tid för honom att testa på olika saker för att få dagarna att gå. Han verkar vara tillfreds med att vara ensam och göra vad han känner för. Tyvärr försämras hans sinnestillstånd på bara några dagar. Nu kan man bara föreställa sig hur man själv skulle reagera om man hamnade i en sådan situation. Det skulle kanske tära på psyket snabbare än man kan tro. Men i det här fallet verkar det som Zac njuter av situationen och snarare ser sin chans att bryta sig loss från kedjorna som tidigare begränsat honom.


©Mirage Films

Efter att Zac fått leka av sig ett tag och filmen tappat, blir det tack och lov bättre när han får oväntat besök. Nu kan historien gå in i nästa fas. Det ger även Zac en chans att ta sig i kragen och agera civiliserat igen, något filmen vinner på. Vi börjar också få en del svar på vad som hänt då Zac delar med sig av sina teorier, även om en del fortfarande lämnas öppet för tolkning.


©Mirage Films

Tycker det är en bra idé (bygger på en bok) och det är en oftast genomtänkt film vad gäller filmens look och en del teorier. Bitvis har den dock svårt att hålla sig i styr när den svävar iväg på sina håll. Helt enkelt något ojämn även om den aldrig förlorar ens intresse. Ibland kommer sovjetiska Stalker (1979) upp i tankarna med den lite kusliga stämningen som byggs upp med omgivningarna och fotot. Överlag är den helt klart värd en titt.


©Mirage Films

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar