lördag 29 juni 2024

Schock



Titel: Schock
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Tyskland
År: 2023
Regi: Daniel Rakete Siegel, Denis Moschitto
I rollerna: Denis Moschitto, Fahri Yardim, Aenne Schwarz, Anke Engelke

Handling: Bruno, en före detta läkare, behandlar i hemlighet brottslingar medan han hamnar mellan rivaliserande gäng, ena lett av hans svåger. Hans engagemang med en leukemipatient sätter honom i fara när han navigerar genom den kriminella undre världen.

Omdöme: En liten tysk film som följer Bruno (Denis Moschitto), en f.d. läkare som numera jobbar som en slags jourläkare för brottslingar och andra som inte kan eller vill ta sig till sjukhuset. Han rör sig därför oftast i kriminella miljöer, men han får bra betalt och sköter sitt. Det viktigaste för honom är att ge sina patienter bra sjukvård.


©Filmwelt

Samtidigt som han blir kontaktad av en advokat till en sjuk äldre italiensk man som behöver en serie transfusioner, får han annat att stå i. Giuli (Fahri Yardim), en kriminell som är pojkvän till Brunos syster Laura (Aenne Schwarz), blir skottskadad och behöver Brunos vård. Bruno hamnar nu mellan flera rivaliserande gäng samtidigt som han desperat försöker få tag i rätt medicin vilket är lättare sagt än gjort på svarta marknaden.


©Filmwelt

Filmmakarna har sagt att Pusher-trilogin var en inspirationskälla, även en film som Uncut Gems (2019) har nämnts. Och ja, dessa filmer kan man absolut nämna då det finns vissa likheter i kretsarna man vistas i och stilen. Men en annan film som nog är ännu mer passande att jämföra med är danska Underverden / Darkland (2017). I båda fallen en läkare som hamnar i den kriminella undre världen, även om de har lite olika agendor, åtminstone till en början.


©Filmwelt

Tycker detta blir en sevärd liten film som definitivt inte gör bort sig. Bruno är en tillsynes lugn man som sköter sig och håller sig för sig själv. Hans förflutna är lite av ett mysterium även om det under historiens gång kommer fram en del detaljer som gör att man kan tyda sig till vad som kan ha hänt. Längre in når han en gräns då bägaren rinner över och han inte längre har något att förlora.


©Filmwelt

Skulle det vara något som gör att filmen inte riktigt lyckas ta sig upp på nästa nivå så är det att den under de mer actionfyllda scenerna kanske saknar lite spets. Den är helt enkelt inte så hårdslående som den hade kunnat vara på sina håll, även om den gör sitt jobb. Hade bara kunnat bli ännu starkare. Men det funkar trots allt bra som det är och det är oftast en stämningsfull liten film där man vill se hur det ska gå.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar