torsdag 13 juni 2024

The InformerTitel: The Informer / Tre sekunder
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: Storbritannien/USA/Kanada
År: 2019
Regi: Andrea Di Stefano
I rollerna: Joel Kinnaman, Rosamund Pike, Clive Owen, Ana de Armas, Common

Handling: Pete Koslow arbetar som informatör åt FBI. Efter att ett uppdrag slutat med att en polis dödats tvingas han fortsätta infiltrera den polska maffian inifrån fängelset. Frågan är hur länge han kan hålla sitt uppdrag hemligt och vad händer om han avslöjas...

Omdöme: Italienaren Andrea Di Stefano, som gjorde den högst sevärda Last Night of Amore (2023), gjorde innan dess denna film. En film som bygger på svenska boken "Tre sekunder". Filmen hade en budget på $60m vilket redan på förhand känns våghalsigt. När man dessutom inte har en storstjärna i huvudrollen är det än mer riskabelt. Filmen hade också otur då distributionsbolaget i USA hade ekonomiska bekymmer vilket gjorde att filmen aldrig gick upp på bio där och gick miste om en massa intäkter.


©Warner Bros.

Pete Koslow (Joel Kinnaman) är född i USA till polska immigranter. Han jobbar numera som informatör åt FBI då de sett till att han blivit frisläppt från fängelset mot att han infiltrerar den polska maffian i New York i hopp om att sätta dit ledaren. Hans kontakt är FBI-agenten Erica Wilcox (Rosamund Pike) som även organiserar infiltrationen.


©Warner Bros.

Under ett möte som ska leda FBI till ledaren för organisationen och sätta dit honom för grova narkotikabrott, inklusive smuggling och distribution, går något väldigt snett och en narkotikaspanare dödas. Koslow tvingas nu betala tillbaka sin skuld till polska maffian genom att ta över drogförsäljningen från insidan - i fängelset.


©Warner Bros.

Det är en kvalitativ film vi har att göra med, åtminstone under stora delar av speltiden. Det märks att det är en duktig regissör som kan sina grejer. Tycker bl.a. att Joel Kinnaman övertygar mer än vad han brukar göra. Nu är det inte på samma nivå som t.ex. Viggo Mortensen i Eastern Promises (2007) eller Nikolaj Coster-Waldau i Shot Caller (2017), men trots allt lite samma typ av roll och film.


©Warner Bros.

Filmen lyckas balansera karaktärerna och storyn bra där vi följer Koslows infiltrering, FBI:s operation och New York-polisens intresse för fallet efter att en av deras egna fallit offer för den polska maffian. Det hela kulminerar sedan i fängelset där Koslow pressas in i ett hörn. Han gör det inte för sin egen skull utan för sin fru och dotter som annars kommer fara illa.


©Warner Bros.

Det man kan ha en invändning mot är trovärdighetsfaktorn när man närmar sig slutet. Koslow hamnar i trångmål och i ett sista desperat försök tar han till något som kan liknas vid "MacGyver"-metoder. Kanske inte lika överdrivet, men trots allt krånglar man till det lite för mycket i onödan. Det hela hade kunnat lösas på ett annat, mer trovärdigt sätt. Lite synd att storyn tar den vägen då det annars kunde blivit något ännu bättre av det hela. Trots det funkar filmen bra och är definitivt över medel för en sån här film.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar