onsdag 19 juni 2024

Heartbreaker



Titel: L'arnacoeur / Heartbreaker
Genre: Komedi/Romantik
Land: Frankrike
År: 2010
Regi: Pascal Chaumeil
I rollerna: Romain Duris, Vanessa Paradis, Julie Ferrier, François Damiens

Handling: Alex, hans syster och svåger ägnar sig åt att bryta upp förhållanden. De hyrs in av en rik man för att bryta upp hans dotters stundande bröllop. Enda problemet är att de bara har en vecka på sig.

Omdöme: Denna film blev en stor succé hemma i Frankrike och man kan till stor del förstå varför. Vi följer Alex (Romain Duris) som tillsammans med sin syster Mélanie (Julie Ferrier) och hennes make Marc (François Damiens) anlitas att bryta upp förhållanden. I tio år har de varit verksamma och alltid lyckats med sina uppdrag. Uppdrag som de antar för pengarnas skull så klart, men även för att hjälpa kvinnor som är i förhållanden de borde bryta sig loss från för att bli lyckliga.


©Universal Pictures

Alex är den som sätter in stöten medan systern och svågern snarare jobbar bakom kulisserna med att plocka fram bakgrundsinformation, sköter den tekniska biten med övervakningskameror, mikrofoner osv. plus som support ifall Alex behöver hjälp. Alex är övertygad om att han kan få vilken kvinna som helst att falla för hans charm (och med diverse tricks han och teamet tar till). Han har trots allt lyckats i tio års tid.


©Universal Pictures

Det senaste uppdraget visar sig dock bli det svåraste hittills. Dels pressas Alex av några lånehajar han är skyldig pengar, dels är paret som han ska bryta upp till synes väldigt lyckliga och dels ska bröllopet äga rum inom kort. Till en början säger han nej då tiden är för knapp, men då lånehajarna pressar honom extra mycket går han med på uppdraget mot att få extra betalt vilket han kan betala av skulderna med.


©Universal Pictures

Ett återkommande inslag som visar sig vara lyckat är referenserna till Dirty Dancing (1987). Juliette (Vanessa Paradis), som är kvinnan Alex ska charma, visar sig älska filmen vilket kommer fram i researchen teamet gör på henne. Detta är något Alex kan ha nytta av vilket gör att han studerar filmen och inte minst danssekvenserna för att lära sig hur Patrick Swayze dansar och rör på sig. Det blir klart kul i förberedelserna och sedan passande när det väl kommer till användning längre fram.


©Universal Pictures

Som sagt var filmen en succé i Frankrike och när man ser filmen finns det flera saker den gör bra. Skulle vilja säga att filmen är mer lyckad som komedi än som en romantisk film, men det finns flera scener där det blir en kombination av de två, något som talar för en lyckad romantisk komedi.


©Universal Pictures

Det blir gott om skratt filmen igenom som de tre i teamet står för. Och trots att det ofta blir lite overkligt och nästan överdrivet, får man ta det med en nypa salt. Det är liksom en sådan film. Många gånger kan det bli misslyckat men här gör det absolut ingenting eftersom det inbringar skratt, roliga situationer och en mysighetsfaktor som uppskattas. Man får helt enkelt en trevlig filmstund, precis som man önskar sig av en sån här film.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar