lördag 22 juni 2024

Turist / Force Majeure



Titel: Turist / Force Majeure
Genre: Drama/Komedi
Land: Sverige/Frankrike/Norge/Danmark/Italien
År: 2014
Regi: Ruben Östlund
I rollerna: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Kristofer Hivju, Fanni Metelius

Handling: En familj har åkt till Alperna för några dagars skidåkning och tid för varandra. Solen skiner och underlaget är perfekt, men en lavin vänder upp och ner på tillvaron när pappa Tomas överger hustru och två barn i en nära-döden-upplevelse.

Omdöme: En svensk-norsk familj bestående av Tomas (Johannes Kuhnke) och Ebba (Lisa Loven Kongsli) med barnen Vera (Clara Wettergren) och Harry (Vincent Wettergren) har kommit till Alperna för en avkopplande och trevlig skidsemester. Det verkar vara en välmående familj som känns synkade i vardagen.


©TriArt Film

Efter att ha åkt lite skidor på förmiddagen kopplar familjen av med lunch ute på restaurangterrassen. Vyn över de snötäckta bergen är formidabel. Plötsligt hörs höga smällar. Tomas försäkrar familjen om att det inte är någon fara. Det är kontrollerade laviner som genomförs med jämna mellanrum. Men när lavinen kommer farligt nära turisterna på terrassen, slår överlevnadsinstinkten till.


©TriArt Film

Det är något av en svart komedi över det hela inledningsvis. Den tillsynes perfekta familjen blir starkt påverkad av det inträffade med lavinen. Inte bara att de blir skakade utan de har även olika uppfattning om vad som faktiskt skett. Ebba uppfattade det som att Tomas sprang iväg och lämnade sin familj bakom sig medan Tomas inte alls håller med. Detta blir början på ett par tumultartade semesterdagar för hela familjen, inte minst Tomas och Ebba som måste försöka hitta ett sätt att kommunicera för att rensa luften.


©TriArt Film

Mer komedi till en början, mer relationsdrama under andra halvan skulle man kunna säga. Det är även en registil som låter scenerna ta tid på sig. Många gånger dras det ut på scenerna. Till en början känns det intressant och sätter en ton för filmen. Längre in är uppfattningen att det många gånger är onödigt att fortsätta med dessa utdragna scener, inte minst då handlingen stannar upp med scener som inte alltid ger mycket ju längre in man kommer.


©TriArt Film

Filmen har alltså en något egen stil och den har trots allt något, det får man säga. Känns bara som filmen inleder bättre än det man får längre fram. När man i efterhand läser om regissören Ruben Östlunds inspirationskälla/källor till filmen så är det mycket YouTube-klipp och liknande som legat som grund. Förvisso lite kul att plocka inspiration från olika klipp och sedan göra långfilm av det hela, men manuset känns lite tunt på sina håll under andra timmen av filmen.


©TriArt Film

En film som letar sig upp mot två timmar men som inte hade behövt vara mer än runt 1.40 och då nog varit mer effektiv. Men som sagt, den har trots allt något och det är lite småtrevligt att spendera en stund i Alperna som gör sig bra på film. Däremot är deras boende lite opersonligt och sterilt. Hade helt klart kunnat vara ett mysigare hotell, även om det nog lite med flit valts ett modernt boende i denna stil.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar