fredag 27 september 2024

Killer Heat



Titel: Killer Heat
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2024
Regi: Philippe Lacôte
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Richard Madden, Babou Ceesay

Handling: Följer tvillingbröder som befinner sig i en farlig kärlekstriangel på en isolerad grekisk ö. Utredningen ges till "The Jealousy Man", en sårad detektiv.

Omdöme: Bygger på boken "The Jealousy Man" av Jo Nesbø. Vi följer privatdetektiven Nick Bali (Joseph Gordon-Levitt) som lämnat New York där han var polis och bosatt sig i Aten då han är grek-amerikan och vill komma bort från allt där hemma. Hans förflutna plågar honom än och han super gärna till med en flaska starksprit om dagen.


©MGM/Amazon Prime

Nick har anlänt till Kreta då han fått ett nytt fall. Leo Vardakis (Richard Madden) har fallit till sin död i en klättringsolycka. Han kommer från den rikaste och mäktigaste familjen på ön. Penelope Vardakis (Shailene Woodley) anlitar Nick för att hon misstänker att hennes svåger Leos död inte var en olycka. Hon vill dock inte att resten av familjen, inklusive hennes make Elias Vardakis (Richard Madden) tillika tvillingbror till Leo, ska veta att hon anlitat honom.


©MGM/Amazon Prime

Nick tar hjälp av den lokale polisen Georges (Babou Ceesay) som haft koll på familjen Vardakis en längre tid. Tillsammans märker de att något inte står rätt till men kan inte sätta fingret på vad det är. Samtidigt som Nick försöker glömma sitt förflutna öppnar fallet gamla sår som dock kan vara till hans fördel när han ska lösa fallet.


©MGM/Amazon Prime

Huvudanledningen till varför filmen togs an och gavs en chans lite i blindo stavas Joseph Gordon-Levitt som jag brukar gilla. Sedan hjälpte det att han spelar en privatdetektiv som ska försöka lösa ett mysterium och att det utspelar sig i Europa, i det här fallet på en grekisk ö. Joseph Gordon-Levitt är också helt ok i sin roll men det är inte någon roll som direkt sticker ut.


©MGM/Amazon Prime

Vad gäller de övriga ska Shailene Woodley spela en vacker, lite mystisk kvinna som sitter på en del hemligheter. Har aldrig sett henne som en direkt bra skådespelerska eller för den delen vacker, så det skär sig lite då någon annan mer passande hade varit att föredra. Hon saknar helt klart något i båda avseendena vilket blir tydligt under filmens gång då hon inte lyckas övertyga. Detsamma kan egentligen sägas om de övriga som mer känns som b-laget.


©MGM/Amazon Prime

Inramningen där på Kreta är ok då Nick tar sig runt på ön när han tar sig till diverse platser med koppling till fallet eller när han förföljer misstänkta. Hade trots allt velat se mer av de vackra omgivningarna som då hade kunnat ge filmen något mer. Lite högre produktionskvalité hade helt klart varit att föredra. Annars är musiken klart stabil, inget att invända på där.


©MGM/Amazon Prime

Till slut är det storyn och manuset som blir avgörande för hur filmen ska funka. Det bygger alltså på en bok, men särskilt svårt att lista ut hur det ligger till blir det inte. Det känns till slut lite som en TV-deckare då handlingen är lite för standardiserad och enkel att lista ut. Hade det varit en topproduktion hade det nog ändå funkat bättre och kunnat bli en trevlig neo-noir. Betyget landar på mellan en stark tvåa och svag trea. Defintivt inget måste men funkar någorlunda ok för stunden.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar