torsdag 12 september 2024

Highway Patrolman



Titel: El patrullero / Highway Patrolman
Genre: Kriminalare/Drama
Land: Mexiko
År: 1991
Regi: Alex Cox
I rollerna: Roberto Sosa, Bruno Bichir, Vanessa Bauche, Zaide Silvia Gutiérrez

Handling: Mot sin fars vilja ansluter sig Pedro, en naiv ung man från Mexico City, till Federal Highway Patrol. Hans önskan att göra gott kommer snabbt i konflikt med verkligheten inom polisyrket.

Omdöme: Att vara polis har alltid varit Pedros (Roberto Sosa) dröm, trots att det går emot faderns önskan. Nu har han gått klart polisakademin i Mexico City och tilldelas en tjänst som patrullerande på vägarna i en liten håla. Det är en drömtjänst för Pedro som vill göra gott och upprätta lag och ordning i samhället. Han får sin patrullbil och ger sig ut på vägarna där han och kollegorna har vissa mål de ska uppnå med utfärdade böter.


©Kino Lorber

Pedros vän från polisakademin, Anibal (Bruno Bichir) har också fått samma tjänst på samma plats, något de båda vännerna givetvis är glada över. Pedro lär sig snart hur saker och ting funkar inom polisyrket i Mexiko. Det är mycket mutor till höger och vänster för stora som små brott som begås längs vägarna. Pedros moral ställs snabbt på prov då han måste balansera yrket med sitt eget välbefinnande.


©Kino Lorber

En dag när Pedro rutinmässigt patrullerar vägarna stoppar han en flakbil full med arbetare. Föraren visar sig vara Griselda (Zaide Silvia Gutiérrez) som kör arbetarna till fälten hon äger och driver tillsammans med sin far. Pedro bjuder in sig själv på frukost hos henne istället för att ge böter, något som leder till romans. Vid sidan om träffar Pedro även den prostituerade Maribel (Vanessa Bauche) under en fyllekväll och problemen börjar hopa sig för honom, både privat och i det utmanande polisyrket.


©Kino Lorber

Pedro är inte direkt naiv men när han påbörjar polisyrket har han lite andra föreställningar om hur det ska vara. Efter ett tag kommer han dock in i det hela och sköter de dagliga arbetsrutinerna och att jaga efter de riktiga och farliga kriminella som han ibland stöter på. Filmen pendlar också mellan att vara lite lättsammare med en del humoristiska situationer med fullt allvar där han på sina håll hamnar i liv och död-situationer.


©Kino Lorber

Intressant liten film som finansierades med japanska pengar, spelades in i Mexiko på spanska och med regi av britten Alex Cox om tidigare bl.a. hade gjort Repo Man (1984). Lite oklart varför han valde att göra denna mexikanska film, men han lär ha tackat nej till att göra RoboCop 2 (1990) runt den här tiden. Kanske var det att han kände att han fick friare händer att göra en film så som han ville med denna. Det lär också vara hans personliga favoritfilm bland filmerna han gjort.


©Kino Lorber

Kanske inte en film som får till det fullt ut då den trots allt har mer på gång som den kunde ha utforskat. Men det finns scener som sticker ut och överlag är behållningen att följa Pedro som spelas bra av Roberto Sosa i huvudrollen. Man kan enkelt sätta sig in i dilemmat han hamnar i. Vissa saker rår han för själv, andra följer med yrket. Till slut en småtrevlig liten film som tål att ses även om det är en bit till en riktigt bra gömd pärla som man hade hoppats på.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar