måndag 16 september 2024

Escape



Titel: Talju / Escape
Genre: Action/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2024
Regi: Lee Jong-pil
I rollerna: Lee Je-hoon, Koo Kyo-hwan, Hong Xa-bin, Seo Hyun-Woo

Handling: Följer kampen för en nordkoreansk sergeant som jagas av en hänsynslös major när han försöker hoppa av och fly till Sydkorea.

Omdöme: En nordkoreansk sergeant vid namn Lim Gyu-nam (Lee Je-hoon) har tjänat tio år i den nordkoreanska armén. Han har blivit desillusionerad över hur landet styrs och har bestämt sig för att fly och hoppa av till Sydkorea. Eftersom han är stationerad nära gränsen har han planerat sin flykt och ritat en karta över var minorna befinner sig på fältet utanför stängslet.


©Megabox Plus M

Flyktförsöket går inte riktigt som han tänkt sig, långt därifrån. En annan soldat hinner nämligen sätta igång sitt flyktförsök vilket komplicerar situationen. Istället blir Lim något av en hjälte då han hyllas för att ha stoppat flyktförsöket. Detta då en gammal bekant till honom, numera major Lee Hyun-sang (Koo Kyo-hwan), kliver in och befordrar honom. Men det innebär att Lim kommer stationeras på huvudkontoret vilket skulle stätta stopp för hans flyktförsök...


©Megabox Plus M

Koreansk action-thriller som synar en soldats önskan och starka vilja att ta sig till Sydkorea. Som han själv säger är han och de övriga drillade att inte göra misstag i Nordkorea. Han känner att han i Sydkorea skulle få en chans att ta chanser och misslyckas, men på så vis leva sitt liv så som han önskar och inte hur han blir tillsagd att leva det.


©Megabox Plus M

Tycker första halvan av filmen funkar bättre än andra halvan. Första halvan hamnar huvudpersonen Lim i knipa som han måste försöka ta sig ur vilket leder till en del bra sekvenser. Halvvägs in börjar han jagas av Lee och det hela blir mer actionfyllt istället för att ha spänningsmomentet. Det blir mer en jakt som inte har lika mycket finess och nerv som det åtminstone till viss del fanns under första halvan.


©Megabox Plus M

Allt som allt är det en ok korean, relativt välgjord med stabilt foto och musik som sticker ut en del och är över medel. Själva storyn är dock inget speciellt, särskilt ju längre in man kommer. Något ovanligt med en koreansk film som endast är på runt 90 minuter då de oftast letar sig upp på runt två timmar. Men så visar det sig också vara en film som inte har så värst mycket mer att erbjuda än kampen mellan de två bekanta som blir till bittra fiender.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar