tisdag 17 september 2024

Seven



Titel: Seven / Syndikatet
Genre: Action
Land: USA
År: 1979
Regi: Andy Sidaris
I rollerna: William Smith, Barbara Leigh, Richard LePore, Ed Parker

Handling: En statlig agent upptäcker en sammansvärjning mellan sju gangsters som tänkt ta över staten Hawaii. Han hyr ett team med sju torpeder att stoppa dem.

Omdöme: Detta blev min första bekantskap med Andy Sidaris, även om jag visste ungefär vad som väntade. Hoppades på något underhållande men förväntningarna hölls ändå nere då det kunde vara ganska sunkigt och väldigt B. Till min förvåning är det inte alls så sunkigt som befarat och även om det inte är en A-film med de kända namnen i rollistan, känns en och annan igen.


©American International Pictures

Själva förtexterna, som håller på till och från under de första tio minuterna, är nog bland de mest underhållande förtexterna man skådat. Inte de bästa, men man skrattar gott och det är fart och fläkt som underhåller. Under dessa inledande tio minuter ger sig utsända mördare på diverse politiker och andra människor runt om Hawaii och på olika, oftast annorlunda vis, dödas sammanlagt sju personer.


©American International Pictures

De statliga myndigheterna misstänker att ett brottssyndikat håller på att ta över hela Hawaii och dessa mord är bara början på deras onda plan. Om mer blodspillan sker på allmän plats hotas turismen, något man givetvis inte kan acceptera. De anlitar därför sin främsta man för att ta itu med brottssyndikatet.


©American International Pictures

Drew Sevano (William Smith, som är något av en Charles Bronson-typ) är mannen för uppdraget och han får fria händer att plocka in ett team som ska utplåna brottssyndikatet. Inklusive Drew kommer de totalt vara sju personer som ska döda sju farliga mördare och kriminella ledare på Hawaii. Varje medlem i Drews gäng får en måltavla som de ska ta itu med, alltså likvidera.


©American International Pictures

Skulle vilja säga att första halvan av filmen är över förväntan. Det är underhållande och roligt, plus att det inte är helt fel att det utspelar sig på Hawaii. Man får säga att filmen lyckats med sin premiss där vi har sju mord till att börja med, sju rekryterade som ska ge sig på sju kriminella i brottssyndiktatet.


©American International Pictures

Längre in när de sju ska genomföra sitt uppdrag, vilket går ut på att de ska slå till ungefär samtidigt så att nyheten inte hinner sprida sig mellan måltavlorna, blir det lite svagare i berättandet. En del scener känns som ren utfyllnad, inte minst så kallade "tits and ass"-scener som är smått onödiga, men ändå hör till en sån här film. Vissa saker förklaras dåligt och andra saker får inte alltid storyn att gå ihop.


©American International Pictures

Även om det är långt ifrån någon perfekt film så är det trots allt något charmigt med en sån här film som är gjord med glimten i ögat. En actionfilm med gott om humor men inte gjord som en parodi. Fast vissa saker är omöjliga att inte skratta åt, som t.ex. den övervintrade skejtaren som både är en utsänd mördare och bodyguard. Sanslöst roligt. Det finns gott om karaktärer och situationer att skratta gott åt och bara låta sig underhållas av.


©American International Pictures

Nu ska man inte jämföra en sån här film med något speciellt då den är ganska unik. Men man skulle kunna säga att den har inslag av Mission: Impossible, James Bond, några italienska eurocrime filmer och en del 70-tals TV-serier och liknande där man samlar en grupp hjältar som gör upp med de onda krafterna. Ett gammalt beprövat grepp som oftast funkar. En typ av film som Quentin Tarantino säkerligen uppskattar.

2 - Skådespelare
2 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar