onsdag 4 september 2024

The Out-of-Towners



Titel: The Out-of-Towners
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1999
Regi: Sam Weisman
I rollerna: Steve Martin, Goldie Hawn, John Cleese, Cynthia Nixon

Handling: Farväl trista Ohio, äventyret kan börja. Henry och Nancy Clark, ett äkta par vars känslor för varandra svalnat. När deras yngste son lämnar hemmet, får det väletablerade paret Clark chansen att flytta till New York och göra karriär. Världen står plötsligt öppen och allt kan hända. Och det kan man verkligen säga att det gör de närmaste 24 timmarna. Bagage och bokningar försvinner spårlöst. En stund av enskild äktenskaplig lycka blir till allmänt beskådande. En oförskämd hotelldirektör gör livet surt för dem och de blir jagade av en ilsken rottweilerhund.

Omdöme: Henry Clark (Steve Martin) och hans fru Nancy (Goldie Hawn) står inför en stor förändring i sitt liv. Deras yngste son lämnar hemmet för att börja på college. Deras äldre dotter bor redan i New York där hon hoppat av sina studier. Henry har inte berättat för Nancy att han nyligen blivit av med sitt jobb inom reklamindustrin. Nu när det är barnfritt där hemma har han en chans att ställa allt i sin ordning igen då han ska på jobbintervju i New York.


©Paramount Pictures

Utan att det är planerat följer Nancy med Henry till New York i sista stund. Det är ett tillfälle att äntligen spendera lite tid tillsammans och tända gnistan i deras äktenskap till liv. Men vistelsen i New York för de två Ohio-borna blir något av en mardröm direkt från början. Det börjar med att planet inte kan landa i New York och deras väskor kommer inte fram. När de väl anländer till hotellet i New York är hotellmanagern Mr. Mersault (John Cleese) allt annat än tillmötesgående då de visar sig ha strul med kreditkortet...


©Paramount Pictures

Denna remake kom nästan 30 år efter originalet The Out of Towners (1970) med ett Neil Simon-manus. Ett original som minns som riktigt roligt på sina håll, mycket tack vare sina två huvudrollsinnehavare Jack Lemmon och Sandy Dennis.


©Paramount Pictures

Denna version var man lite tveksam till då den fått svag till ljummen kritik. Men det är trots allt Steve Martin och Goldie Hawn som brukar uppskattas vilket till slut gjorde att filmen gavs en chans. De hade tidigare spelat mot varandra i HouseSitter (1992) så de var inte ovana vid att spela ihop, något som nog var en bonus när de tog sig an denna film.


©Paramount Pictures

Kanske var det de lågt ställda förväntningarna eller den inte helt övertygande inledningen, men när de båda hamnar på flyget mot New York börjar det bli lite småkul att följa Henry och Nancy. De hamnar i en rad missöden som omkullkastar deras planer på en trevlig och romantisk vistelse i New York. Istället får de en stressig och kaotisk upplevelse, men även ett äventyr då de inte kan ana vad som döljer sig bakom nästa hörn i storstaden New York.


©Paramount Pictures

Visst är det inte någon perfekt komedi eller i klass med originalet, det hade man inte heller förväntat sig. Men det är långt ifrån så illa som det befarades. Man får sig ett par skratt och duon Steve Martin och Goldie Hawn gör vad de kan. Plus en John Cleese som är med på ett hörn i en rolig blinkning till "Fawlty Towers".


©Paramount Pictures

Första timmen är bättre än sista halvtimmen, det kan man inte sticka under stolen med. Det blir inte helt kasst under senare delen av filmen men ett drogrelaterat inslag gör att filmen flippar ur lite mer än önskat under sista tredjedelen. Trots allt inte till den grad att det skulle sänka filmen helt. Den har helt enkelt tillräckligt med humor och ett par duktiga komiker som mestadels får det att funka någorlunda väl.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar