torsdag 26 september 2024

The Sugarland Express



Titel: The Sugarland Express / Tjejen som spelade högt
Genre: Kriminalare/Drama
Land: USA
År: 1974
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Goldie Hawn, William Atherton, Ben Johnson, Michael Sacks

Handling: Lou Jean försöker återförena sin splittrade familj genom att hjälpa sin man att rymma från fängelse och tillsammans ta tillbaka deras son som placerats i ett fosterhem.

Omdöme: Lou Jean (Goldie Hawn) är en desperat ung kvinna. Hennes make Clovis (William Atherton) avtjänar ett kortare fängelsestraff och deras unge son har blivit placerad i fosterfamilj. Lou Jean har planen klar för sig. Hon ska befria Clovis som blivit förflyttad till öppen anstalt där han ska avtjäna sina sista fyra månader. Tillsammans ska de sedan ta sig till Sugarland och hämta upp sonen.


©Universal Pictures

Lou Jean och Clovis är ett desperat ungt par som inte riktigt tänkt igenom sin plan. Det får bli lite som det blir, vilket aldrig kan sluta väl. Patrullerande polisen Maxwell Slide (Michael Sacks) tar upp jakten efter dem men blir istället kidnappad av paret. Det får i sin tur hela Texas poliskår efter sig med kapten Harlin Tanner (Ben Johnson) i spetsen. En kapten Tanner som till varje pris vill ha en öppen dialog och lösa situationen utan blodspillan. Frågan är om han kan hålla sina män och utomstående Texas-bor i styr.


©Universal Pictures

Steven Spielberg hade gjort någon TV-film innan det här men detta blev första riktiga långfilmen som släpptes på bio. Kanske inte en jättesuccé, men trots allt en ganska lyckad film baserad på verkliga händelser som ägde rum år 1969. Det ledde även till att han som nästa film fick göra storklassikern Jaws (1975) med samma producenter.


©Universal Pictures

Till stor del blir detta en roadmovie och där paret Lou Jean och Clovis känns lite som Bonnie & Clyde. De blir populära bland folket som hejar fram dem medan polisen är dem hack i häl. De menar väl men är inte de skarpaste knivarna i lådan. Eftersom de inte bryr sig eller förstår att de inte kan komma undan och bara skapar mer problem, blir det svårt att verkligen hålla på dem, även om de ju gör det för att återförenas med sin son.


©Universal Pictures

Lite väl enformigt efter ett tag då första halvan funkar ganska bra men sedan stannar det upp en del längs vägen när de gör diverse stopp och tar god tid på sig. Kanske blir även tonen lite allvarligare under andra halvan. Det är trots allt baserat på verkliga händelser, även om man tagit sig vissa friheter i berättandet. Noterbart att det var första gången Steven Spielberg och John Williams samarbetade, något som skulle bli starten på ett långt och framgångsrikt samarbete.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar