lördag 28 september 2024

Slingshot



Titel: Slingshot
Genre: Sci-Fi/Thriller
Land: USA/Ungern
År: 2024
Regi: Mikael Håfström
I rollerna: Casey Affleck, Laurence Fishburne, Tomer Capone, Emily Beecham

Handling: Tre astronauter är på uppdrag resandes mot Saturnus måne Titan. För att nå dit måste de periodvis lägga sig i droginducerad dvala för att spara på resurserna. Drogerna börjar påverka deras sinnen och snart är det svårt att skilja verklighet mot hallucinationer. Vad är verkligt? Kommer de att klara sitt uppdrag?

Omdöme: De tre astronauterna John (Casey Affleck), kapten Franks (Laurence Fishburne) och Nash (Tomer Capone) är ute på uppdrag. Expeditionen går ut på att de ska ta sig till Saturnus måne Titan. Den långa resan innebär att besättningen i 90 dagar åt gången sätts i dvala med hjälp av starka droger. När de vaknar upp kännder de av bieffekterna som påverkar minnet och ger dem hallucinationer.


©Bleecker Street

John tänker på sin nyblivna flickvän Zoe (Emily Beecham) under tiden i dvala. Längtan efter henne är stark vilket ger honom synvillor och inbillningar. Nash uppvisar tecken på paranoia och försöker övertyga John om att de måste ändra kurs och vända hem då farkosten är skadad. Kapten Franks är den som behåller lugnet och vill få John och Nash att fokusera på uppgiften de har vilket är att ta sig till Titan.


©Bleecker Street

En psykologisk sci-fi thriller som helt och hållet utspelar sig ombord farkosten. Det är endast Johns tillbakablickar till tiden med Zoe innan uppdraget satte igång som utspelar sig på Jorden. John, som är något av en ensamvarg, inledde förhållandet med Zoe trots att han visste att han hade stor chans att bli uppskickad i rymden på långvarigt uppdrag. Uppenbarligen har hon gjort ett starkare intryck på honom än han hade kunnat förvänta sig.


©Bleecker Street

Det är ofta trevligt med rymdfilmer även om det kommer för få av dem, särskilt de som är bra. Denna gör det relativt enkelt för sig då effekterna hålls till ett minimum och på så vis även kostnaderna kan man tänka sig. Det mesta utspelar sig trots allt inne i farkosten och blir alltså ett psykologiskt spel mellan de tre astronauterna.


©Bleecker Street

Vad gäller skådespelarna är Laurence Fishburne den som uppskattas mest och som är stabilast. Casey Affleck har jag allt som oftast lite svårt för med den torra, okarismatiska stilen och rösten. Tomer Capone är svagast och känns inte direkt övertygande med sin svajande framtoning. Emily Beecham påminner lite om en svagare Nicole Kidman-kopia. Funkar ok men sticker inte ut i någon positiv bemärkelse. Å andra sidan är det nog svårt att få kemi med den tråkige Casey Affleck.


©Bleecker Street

Under filmens gång, inte minst längre in, börjar man tänka på hur det hela kan ligga till. Gissningen visar sig till stor del gå hem. Det blir alltså inte lika överraskande när twisten avslöjas även om det visar sig finnas lite mer att hämta. Även om genren oftast uppskattas är det inte någon av de mer lyckade filmerna. Då föredras t.ex. Moon (2009) med en utmärkt Sam Rockwell desto mer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar