onsdag 11 september 2024

The White Dawn



Titel: The White Dawn
Genre: Äventyr/Drama
Land: USA/Kanada
År: 1974
Regi: Philip Kaufman
I rollerna: Warren Oates, Timothy Bottoms, Louis Gossett Jr

Handling: År 1896 strandsätts tre valjägare i norra Kanada. De söker skydd hos en grupp inuiter hos vilka de till en början accepteras men snart börjar de kulturella skillnaderna bli mer problematiska.

Omdöme: Detta var en okänd liten film som togs an lite i blindo. Det hela inleds med svartvitt foto som följer valjägare år 1896 utanför norra Kanada. Det övergår till färgfoto när ett par av valjägarna strandar och de tre överlevande riskerar att frysa ihjäl snabbt i den isande kylan. De har dock tur då en grupp inuiter räddar dem och tar dem till sitt läger där de får värma sig, vila upp och samla krafter.


©Paramount Pictures

De tre valjägarna består av Billy (Warren Oates), Daggett (Timothy Bottoms) och Portagee (Louis Gossett Jr). Tre män som hamnat i en främmande värld vilket blir en kulturkrock. Inuiterna är minst lika konfunderade då de aldrig sett en annan människa tidigare.


©Paramount Pictures

Valjägarna och de gästvänliga inuiterna lär känna varandra och börjar leva ihop, jaga föda och få livet att gå runt. Daggett är den som anpassar sig bäst och respekterar inuiternas seder mest. Billy är den som har en tendens att köra med en konfronterande stil vilket inte bådar gott i det långa loppet. Sedan är frågan hur de tre ska kunna återvända tillbaka till civilisationen...


©Paramount Pictures

Vad vi får är en film som lever mycket på sin autenticitet, som på ett ytterst trovärdigt vis låter oss se hur inuiterna lever, deras ritualer, hur de bygger igloos och inte minst hur de jagar. Det är inga tricks eller liknande då det är äkta vara när de bl.a. ger sig ut på säljakt. Även om det är ganska magstarkt att se djur dödas på film är det så de lever och får sin föda. Det känns inte som det dödas för filmens skull utan snarare för att inuiterna vi följer ska få föda och överleva. Det är trots allt riktiga inuiter vi följer där de tre valjägarna kan ses som en del av ett dokumentärteam som beskådar det hela.


©Paramount Pictures

Även om filmen gör ett bra jobb med den nämnda autenticiteten, känns det efter ett tag som att det inte leder någonvart. Det blir helt enkelt lite för enformigt att följa inuiternas liv med de tre valjägarna bland dem. Visst är det till stor del fascinerande, men det finns inte mycket till handling. Hade handlingen bjudit på mer utveckling och driv i storyn, hade det kunnat bli något minnesvärt av det hela. Då föredras The Savage Innocents (1960) klart mer där vi följer en inuits liv och trubbel med civilisationen.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar