måndag 23 september 2024

The Long Kiss Goodnight



Titel: The Long Kiss Goodnight
Genre: Action/Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1996
Regi: Renny Harlin
I rollerna: Geena Davis, Samuel L. Jackson, Craig Bierko, Brian Cox, David Morse

Handling: Samantha Caine bor i en liten stad med sin make och dotter. För åtta år sedan dök hon upp, två månader gravid, från en närliggande flod utan något minne om sitt förflutna eller vem hon är. Men hon börjar närma sig att ta reda på sitt förflutna. När det förflutna en dag brutalt hinner ikapp henne visar det sig att hon varit specialtränad agent.

Omdöme: För åtta år sedan dök Samantha Caine (Geena Davis) upp på en strand, två månader gravid och med minnesförlust. Hon har slagit sig ner som lärarinna med en make och dotter. Men det förflutna håller på att hinna ikapp henne. En anlitad privatdetektiv, Mitch Henessey (Samuel L. Jackson), har fått upp ett spår som kan leda henne till sin sanna identitet.


©New Line Cinema

Samtidigt som Samantha och Mitch ger sig ut för att försöka lokalisera Dr. Nathan Waldman (Brian Cox) som kan ha viktig information om hennes riktiga identitet, får de både utsända agenter och mördare efter sig. De kan inte lita på någon annan än sig själva. Men eftersom Samantha visar sig vara en specialtränad agent kan hon skydda de båda mer än väl.


©New Line Cinema

I vad som får ses som en blandning mellan The Bourne Identity (1988), och senare The Bourne Identity (2002), och Nikita (1990) har Renny Harlin regisserat denna actionthriller efter ett manus av Shane Black. Samma man som tidigare hade skrivit manusen till filmer som Lethal Weapon (1987) och dess uppföljare, The Last Boy Scout (1991) och Last Action Hero (1993). Han blev den första manusförfattaren som fick $4m för sitt manus. Ett manus som lär ha varit mörkare och våldsammare än vad vi ser i slutprodukten.


©New Line Cinema

En film som har en bra men alltså inte direkt originell premiss då den har sina nämnda föregångare att tacka. Shane Blacks manus har dock en sak som skiljer sig och det är humorn. Det är trots allt en buddy-film med det något omaka radarparet Geena Davis och Samuel L. Jackson. Båda sköter sig bra i respektive roller, inte minst Samuel L. Jackson som briljerar filmen igenom med klockrent levererade repliker och humor. Så även om filmen är en actionthriller har den gott om humor, något man känner igen från Shane Blacks andra manus.


©New Line Cinema

Det är en typ av film där man får ha lite överseende med vissa saker som inte är helt trovärdiga under filmens gång. Det är trots allt en actionfilm som vill skapa en del coola actionscener och vara underhållande snarare än att vara en trovärdig och realistisk film. Eftersom den är tillräckligt underhållande med inte minst humorn, har man ganska trevligt med filmen under långa stunder.


©New Line Cinema

Vad som till slut blir avgörande för filmen är hur den får till det hela, hur det hela avslutas. Tyvärr är det filmens svaghet då runt de sista 20 minuterna blir alldeles för utdragna och överdrivna. Det känns som Renny Harlin inte velat spara på krutet och vill dra på för fulla muggar utan att det ger mycket effekt, åtminstone inte positiv effekt. En film som absolut inte hade behövt sträcka speltiden till upp emot två timmar och hade vunnit på att avrunda tidigare. Trots det får man säga att de första 90 minuterna underhåller tillräckligt mycket, inte minst tack vare humorn och främst Samuel L. Jackson.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar