lördag 14 september 2024

It Always Rains on Sunday



Titel: It Always Rains on Sunday / Drama i East End
Genre: Drama/Kriminalare/Film-Noir
Land: Storbritannien
År: 1947
Regi: Robert Hamer
I rollerna: Googie Withers, John McCallum, Jack Warner, Edward Chapman

Handling: Olika människoöden i ett normalt sett trist område i London flätas samman när en förrymd fånge kommer dit och gömmer sig hos sin före detta älskarinna.

Omdöme: En brittisk noir från efterkrigstiden som nog har mer gemensamt med en del franska motsvarigheter från runt den här tiden än amerikanska sådana. I grunden är det ett slags melodrama om flera människoöden i East End, London. Det mesta kretsar kring en familj och människorna de träffar denna söndag som historien utspelar sig på. En söndag då det regnar konstant och där polisen letar efter en förrymd fånge.


©Ealing Studios

Vi följer främst Rose Sandigate (Googie Withers) som är gift med George (Edward Chapman). Hon är styvmamma till Georges två tonårsdöttrar Vi (Susan Shaw) och Doris (Patricia Plunkett). Döttrarna och styvmamman Rose ogillar varandra, åtminstone grälar och tjafsar de ofta. Rose och George har också en yngre son ihop.


©Ealing Studios

Denna söndag kommer inte bli som vanligt, speciellt för Rose. Hon får reda på att hennes gamla flamma Tommy Swann (John McCallum) rymt från fängelset. Han visar sig dyka upp och be om hjälp av Rose för att värma sig och få i sig lite mat innan han fortsätter sin flykt. Rose, som fortfarande har känslor för Tommy, bestämmer sig för att hjälpa honom. Men hon måste manövrera försiktigt runt de övriga familjemedlemmarna som kommer och går från hemmet denna söndag. Samtidigt är polisen med polisdetektiv Fothergill (Jack Warner) ute och snokar i området på jakt efter Tommy Swann.


©Ealing Studios

Vad som slår en under filmens gång är att den har ett manus (som bygger på en bok) som känns genomarbetat. Filmen har också hyllats på senare år, efter att den restaurerats och upptäckts av en ny generation, för berättandet av storyn. Det läggs liksom inte fram vem som är vem med en gång, istället följer vi olika karaktärer som visar sig komma bli sammanflätade med varandra på ett eller annat sätt.


©Ealing Studios

Bland ödena och karaktärerna finns ett par favoriter. Googie Withers som Rose är en av de som funkar bäst i filmen som hemmafrun och styvmamman som skyddar den förrymda brottslingen. Polisdetektiven Fothergill spelad av Jack Warner är som en hök då han lurar runt i området i diverse ärenden. Och så har vi John Slater som spelar Lou Hyams som är en av två bröder som de två döttrarna blir involverade med på ett eller annat sätt. Han är skönt sliskig men ändå reko på något sätt.


©Ealing Studios

Mer ett drama än en renodlad noir-film, men med uppenbara noir-inslag som till slut leder oss mot den ödesbestämda upplösningen. Vägen dit ger en trevlig filmstund med både dramatik, spänning och även en del brittisk humor. En kul notering är att Googie Withers och John McCallum, som spelar Rose respektive Tommy, träffades på den här filmen, gifte sig året efter och var sedan gifta i 62 år.

3 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar