måndag 30 september 2024

The Concorde... Airport '79



Titel: The Concorde... Airport '79 / Airport '80 - Concorde
Genre: Action/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1979
Regi: David Lowell Rich
I rollerna: Alain Delon, George Kennedy, Susan Blakely, Robert Wagner

Handling: Piloterna Paul Metrand och Joe Patroni har ingen lätt dag på jobbet. Ombord finns nämligen en kvinna som har kommit över hemliga dokument som kan leda till att en stor vapentillverkare hamnar ordentligt i klistret...

Omdöme: Det majestätiska Concorde-planet ska flygas från Washington till Paris innan det fortsätter till Moskva. I klassisk katastroffilms-stil får vi först följa individerna som kommer befinna sig ombord planet. Bland passagerarna finner vi en rad olika typer och karaktärer. En av passagerna är kända nyhetsreportern Maggie Whelan (Susan Blakely) som har ihop det med Kevin Harrison (Robert Wagner). Maggie får information som gör gällande att Harrison är inblandad i illegala vapenaffärer, något som Harrison måste försöka tysta till varje pris, inklusive ett attentat mot Concorde-planet.


©Universal Pictures

Bland övriga passagerarna finns bl.a. även flygbolagets chef med sin nya unga fru, en oroad mamma som är på väg till sin son med ett nytt hjärta, en äldre kvinna som är nervös och springer på toa hela tiden och en idiot med saxofon som antingen spelar högt på planet eller går och röker på för att vara hög.


©Universal Pictures

Piloterna på Concorde-flyget är fransmannen Paul Metrand (Alain Delon) och amerikanen Joe Patroni (George Kennedy). Paul har ihop det med en av de franska flygvärdinnorna medan Joe är änkling som tack vare Paul blir sammanförd med en kvinna under stoppet i Paris.


©Universal Pictures

Concorde-flygningen mellan Washington och Paris blir en upplevelse piloterna och passagerarna sent kommer glömma. De blir attackerade av en höghastighetsmissil som skickats efter dem för att döda en av passagerarna ombord. Tack vare Pauls och inte minst Joes manövrar där de loopar och snurrar runt med Concorde-planet, lyckas de på något sätt ta sig till Paris. Frågan är om de kommer lyckas ta sig till Moskva...


©Universal Pictures

Detta är den fjärde och sista installationen i Airport-filmserien. En framgångsrik filmserie som dock gick i graven i och med denna film som inte blev någon succé. Den gick inte särskilt bra i USA men gick desto bättre i inte minst Europa vilket gjorde att den gick med bra vinst. Men man förstår att det inte blev fler Airport-filmer när man inte minst ser den orealistiska Concorde-flygningen som snarare blir skrattretande än spännande. Året efter kom för övrigt parodin Airplane! (1980) som drev med dessa filmer och hela flygindustrin.


©Universal Pictures

Det är egentligen inte en usel produktion där man samlat en del kända ansikten och fått tillåtelse att använda sig av ett Concorde-plan som använts under inspelningen. Istället är det problem på annat håll, inte minst med manuset och realismen. När planet attackeras blir det också horribla effekter som man inte ens kan skratta åt då man mest bara skakar på huvudet över eländet.


©Universal Pictures

Svårt att säga vilken av filmerna som är bättre/sämre mellan denna och italienska utmanaren Concorde Affaire '79 (1979) som kom samma år. Denna är mer en renodlad amerikansk katastroffilm medan den italienska motsvarigheten är mer ett actionäventyr under långa stunder. Båda har de sina ögonblick som funkar, men överlag är det alldeles för mycket som sänker filmerna. Båda dåliga filmer som till slut inte har mycket av värde att ta med sig.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0 alt. 5.5
IMDb: 4.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar