söndag 15 september 2024

Silver Streak



Titel: Silver Streak / Chicagoexpressen
Genre: Komedi/Kriminalare/Action/Romantik/Thriller
Land: USA
År: 1976
Regi: Arthur Hiller
I rollerna: Gene Wilder, Jill Clayburgh, Richard Pryor, Patrick McGoohan, Ned Beatty

Handling: En bokförläggare på resa med tåg från Los Angeles till Chicago tror att han ser en mördad man slängas av tåget. När han inte hittar någon som tror på vad han sett börjar han att undersöka saken på egen hand. Allt han uppnår är att själv bli mördarens nästa måltavla.

Omdöme: Bokförläggaren George Caldwell (Gene Wilder) har bestämt sig för att ta tåget från Los Angeles till Chicago. Detta då han vill ha lugn och ro, få en chans att läsa igenom lite material och för att bara ha tråkigt. Tågresan visar sig bli raka motsatsen för George.


©20th Century Fox

Det hela börjar med att George träffar säljaren Bob Sweet (Ned Beatty) som berättar om hur han passar på att ragga på kvinnor under tågresan då kvinnor verkar vara mer "villiga" på ett tåg. George får själv en chans till romans då han träffar trevliga Hilly Burns (Jill Clayburgh) som har sovkupén intill honom. Hon är sekreterare till en professor som ska släppa en bok och hålla föredrag i Chicago.


©20th Century Fox

Plötsligt ser George en död man slängas av tåget utanför sitt fönster. Det visar sig vara professorn, men ingen tror på honom. Det hela blir starten på ett mordäventyr där George hamnar mitt i smeten. Hilly och Bob Sweet kanske kan vara till hjälp, men är de att lita på? Och vad har rike affärsmannen Roger Devereau (Patrick McGoohan, som alltid funkar bra som elaking) och hans män med saken att göra?


©20th Century Fox

George, som kommer bli avslängd från tåget, måste försöka ta sig tillbaka till Silver Streak som tåget kallas. Han får ta till alla tänkbara medel för att ta sig tillbaka, varna polisen att ett mord begåtts och försöka rädda Hilly som är i fara. Till slut får han hjälp från oväntat håll då tjuven Grover Muldoon (Richard Pryor) ansluter sig och hjälper George som tack för att han befriat honom från småstadspolisen.


©20th Century Fox

När man ser filmen, som setts ett par gånger tidigare, är det inte särskilt svårt att se varifrån manusförfattaren Colin Higgins tagit inspiration från. Det är mer än en blinkning till Alfred Hitchcock och kul nog lär Cary Grant ha frågat Gene Wilder om manuset till filmen möjligen var inspirerat av North by Northwest (1959), vilket det var. Lite som om man tog den klassikern och la till humor tack vare Gene Wilder. Och längre in får han sällskap av Richard Pryor vilket blev första gången radarparet spelade mot varandra.


©20th Century Fox

Det går inte att komma ifrån att man får trevligt med filmen. Det är något visst med tågfilmer och denna får räknas till de mer lyckade. Tycker filmens första 20 minuter, inte minst då George och Hilly lär känna varandra, är klart lyckade och mysiga. Gott om humor och romantiska inslag där på råget. Sedan följer mordmysteriet och filmen blir mer actionfylld efter det.


©20th Century Fox

Invändningen man kan ha på filmen, vilket jag även minns att jag känt vid föregående tittar, är att filmen kanske är något utdragen under sisådär sista kvarten. Det blir mer pang-pang och action under avslutningen av filmen när man rusar mot finalen. Kanske hade man kunnat tona ner det en aning då filmen trots allt är som trevligast när den är lekfullare. Men allt som allt är det en trevlig resa vi gör med George, Hilly, Bob, Grover och de övriga.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar