torsdag 5 september 2024

While We're Young



Titel: While We're Young
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 2014
Regi: Noah Baumbach
I rollerna: Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver, Amanda Seyfried, Charles Grodin

Handling: En frustrerad medelålders dokumentärfilmskapare och hans fru blir vänner med ett ungt hipsterpar.

Omdöme: Josh (Ben Stiller) och Cornelia (Naomi Watts) är ett gift medelålders par i New York. Han är en dokumentärfilmare som har svårt att komma till skott med sin nya dokumentär. Hon producerar dokumentärfilmer och är dotter till kända dokumentärfilmaren Leslie Breitbart (Charles Grodin).


©A24

Paret har barnfritt och är nöjda så, även om de tidigare försökt utan lycka. De har blivit vana vid att deras vänner har barn och att det blir en massa barnsnack, något de börjar tröttna på. Så träffar de det unga paret Jamie (Adam Driver) och Darby (Amanda Seyfried) som gör stort intryck på dem. Jamie är själv en ung dokumentärfilmare som ser upp till Josh medan Darby tillverkar och säljer sin egen glass. Deras vänskap öppnar ögonen för Josh och Cornelia som finner sin ungdomliga sida igen.


©A24

Noah Baumbach har gjort en del lyckat och vi har skådespelarna som krävs för att det ska bli trevligt. Frågan är dock om filmen riktigt vet vad den vill? För å ena sidan är det en komedi som synar paret som inser att de börjar bli gamla eller åtminstone äldre. Å andra sidan ett drama om samma ämne plus hur vänskapen mellan paren visar sig vara mer än bara en slump.


©A24

Filmen har två sidor men den vet inte riktigt vad den ska satsa på och då blir det något mittemellan. Vad den borde gjort är att utforska medelåldern och låta Josh och Cornelia gå igenom denna period på ett både humoristiskt och dramatiskt sätt. Det fanns absolut något där som kunde tagits tillvara på.


©A24

Istället blir vänskapen med det yngre paret något som för handlingen i fel riktning. Det blir för mycket om Jamies dokumentärprojekt och inte minst en helt onödig hippieavstickare med en flummig sammankomst. Så trots att filmen ibland fångar ens intresse lyckas den inte greppa tag i ett par bra idéer den har som hade kunnat bli något.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

  1. "Let's not know it!" :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minns att de säger det i filmen, men mycket mer än så har inte satt sig ;)

      Radera