söndag 22 september 2024

The Spy Who Came in from the Cold



Titel: The Spy Who Came in from the Cold / Spionen som kom in från kylan
Genre: Drama/Thriller
Land: Storbritannien
År: 1965
Regi: Martin Ritt
I rollerna: Richard Burton, Claire Bloom, Oskar Werner, Peter van Eyck, George Voskovec

Handling: Under det kalla kriget får den brittiske spionen Alec Leamas i uppdrag att gå över till kommunisternas sida för att läcka felaktig information. Information som skall leda till att en högt uppsatt östtysk spionchefs lojalitet betvivlas av hans egna.

Omdöme: En gammal hederlig kalla kriget spionfilm skriven av John le Carré. En film som hade setts en gång i tiden och som då lämnade en lite besviken eftersom det förväntades en lite mer fartfylld och spännande spionfilm. Istället är det ett något sävligt tempo och huvudpersonen lever ett melankoliskt liv i ett grått London. Men det finns en charm med detta, speciellt när filmen ses en regnruskig höstdag då en sådan här film passar bra.


©Paramount Pictures

Alex Leamas (Richard Burton) är en brittisk spion som de senaste åren jobbat i Tyskland, närmare bestämt Berlin där han är ansvarig för kontakten med spioner som ger dem information från öst. Efter att deras senaste kontakt blivit dödad mitt framför ögonen på Leamas, kallas han hem till London. Där ger hans chef, kallad för Control, honom ett nytt uppdrag.


©Paramount Pictures

Leamas ska stanna ute i kylan är det tänkt, ute på uppdrag som spion. Operationen går dock ut på att det ska se ut som att han slängts åt sidan av de sina egna. På så vis sätter man en fälla där Leamas är lockbetet. De vill att den andra sidan, kommunisterna, ska försöka rekrytera Leamas. Hoppet är att den kommunistiske spionchefen Mundt (Peter van Eyck) och hans högra hand Fiedler (Oskar Werner) ska gå i fällan och vilja plocka över Leamas och på så vis få information.


©Paramount Pictures

Leamas, som ska agera som nedbruten och alkoholiserad, tar anställning på ett litet bibliotek där det är tänkt att han ska ligga lågt innan han blir kontaktad och rekryterad av kommunisterna. Vad han inte räknat med är att inleda ett förhållande med en av de anställda. Nancy Perry (Claire Bloom) visar tidigt intresse för Alec som dock får reda på att hon själv är kommunist.


©Paramount Pictures

Det hela blir lite av en film med två sidor. Den första halvan är mestadels lite grå och trist. Eller inte direkt trist men den följer mest Alec Leamas då han agerar som om han förlorat allt och inte bryr sig om något här i livet. Han är otrevlig mot alla och man förstår inte riktigt varför folk vill hjälpa honom, även om de kanske tycker synd om honom och i vissa fall uppenbarligen vill ha något från honom.


©Paramount Pictures

Sakta men säkert tar sig filmen när man förstår vad tanken är och när Leamas tas från London. När handlingen förflyttas till Holland och Tyskland blir det desto intressantare. Nu kommer Mundt och Fiedler in i bilden och Leamas pressas att ge dem all information om den brittiska spionverksamheten. Vem och vad man kan lita på blir svårt att veta, inte bara för de inblandade utan även för oss tittare.


©Paramount Pictures

Det blir till slut ganska rafflande och smart berättat vilket höjer filmen under andra halvan, särskilt sista tredjedelen. Om första halvan var en stabil trea så växer filmen till en svag fyra längre in och mot slutet. Betyget hamnar därför på mellan en stark trea och svag fyra till slut, även om filmen alltså tar ett tag innan den höjer sig.


©Paramount Pictures

Richard Burton får man säga är klart bra i huvudrollen som Alex Leamas. Spionen som kommer in från kylan. Han har en självklarhet och övertygelse i det mesta han gör med karaktären. Han blev också Oscarsnominerad för rollen. Filmen skiljer sig för övrigt en hel del från en annan spionfilm från samma år som jag uppskattar ännu mer, nämligen The Ipcress File (1965) med en minnesvärd Michael Caine. Olika typer av spionfilmer och båda har sitt värde. Denna är mer jordnära och blek i sitt porträtt vilket har sin poäng och uppskattas trots allt.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar