söndag 8 september 2024

Rebel Ridge



Titel: Rebel Ridge
Genre: Kriminalare/Action/Thriller
Land: USA
År: 2024
Regi: Jeremy Saulnier
I rollerna: Aaron Pierre, Don Johnson, AnnaSophia Robb, James Cromwell

Handling: En ex-marinsoldat kämpar sig igenom ett nät av småstadskorruption när ett försök att betala borgen för sin kusin eskalerar till ett våldsamt bråk med den lokala polischefen.

Omdöme: Terry Richmond (Aaron Pierre) är ute och cyklar och i hörlurarna lyssnar han på hårdrocksmusik. Därför hör han inte att en polisbil kommer upp bakom honom och vill att han ska stanna. Istället kör de på honom bakifrån så att han faller av sin cykel. Poliserna vill sedan veta vart han är på väg och söker igenom hans ryggsäck. Terry informerar dem att han är på väg till stan för att betala borgen åt sin kusin. Poliserna misstänker dock att pengarna är drogrelaterade och konfiskerar pengarna.


©Netflix

Tiden är knapp för Terry att få tillbaka pengarna för att få ut sin kusin. Kusinen ska nämligen förflyttas från häktet till fängelset där Terry misstänker att några som kusinen tidigare vittnat mot kommer vilja döda honom. Terry beger sig därför till den lokala polisstationen för att sansat försöka prata med polischefen Sandy Burnne (Don Johnson). Det går inget vidare.


©Netflix

Terry får viss hjälp av Summer (AnnaSophia Robb) som är utbildad jurist och jobbar där Terry skulle betala borgen. Men situationen eskalerar alltmer vilket gör att Terry tvingas ta till andra medel. Han är normalt sett inte en våldsam person men situationen tvingar in honom i ett hörn, vilket inte är någon bra nyhet för stadens poliser.


©Netflix

Regissören Jeremy Saulnier hade tidigare bl.a. gjort Blue Ruin (2013) och Green Room (2015), två filmer som var ok men kanske uppskattades mer av vissa. Detta är nog ändå regissörens bästa film bland de tre, åtminstone för egen del. Den är välgjord och har en story som mestadels funkar från början till slut.


©Netflix

Till en början och ibland även under filmens gång går tankarna till First Blood (1982). Det är smått oundvikligt att inte tänka på den klassikern. Kan tänka mig att Jeremy Saulnier hade den i åtanke när han la grunden för denna film. I båda fallen lite av en mystisk enstöring som passerar ett litet samhälle där poliserna inte direkt är gästvänliga och vill få bort honom. Och i båda fallen utmynnar det i ett litet krig mellan dem. Givetvis kan denna inte mäta sig med nämnda älskade klassiker, men det blir inte så tokigt.


©Netflix

En stor del av filmen står och faller med huvudrollsinnehavaren Aaron Pierre. Helt okänd för egen del men han visar sig funka bra. Hade det varit en mer känd skådespelare eller om han känts kaxig och osympatisk hade det nog inte funkat lika bra. Läser i efterhand att det från början var tänkt att John Boyega skulle axla huvudrollen. Tack och lov lämnade han projektet. Aaron Pierre gör vad han ska i rollen som Terry Richmond och är alltså lite som John J. Rambo i First Blood (1982). Med andra ord inte att leka med.


©Netflix

En stabil film med bra regi och en handling som till stor del hela tiden förs framåt. Det hela hade kunnat avslutas tidigare men man väljer att fortsätta berätta historien som då liksom går in i nästa fas. Hade kanske önskat att man istället kört vidare på den första historien med fokus på Terry. Men man vill även få med Summer mer vilket funkar. Till slut är det en tillfredsställande film även om den kunde blivit mer minnesvärd.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar