måndag 9 september 2024

Massacre at Central High



Titel: Massacre at Central High / Döden på college
Genre: Drama/Skräck/Thriller
Land: USA
År: 1976
Regi: Rene Daalder
I rollerna: Derrel Maury, Andrew Stevens, Kimberly Beck, Robert Carradine

Handling: David kommer till en ny skola som terroriseras av det coola gänget, i vilket hans enda kompis, Mark, är med. David försöker övertyga de andra på skolan att ge igen.

Omdöme: David (Derrel Maury) kommer till en ny skola i Kalifornien. Han känner sedan tidigare Mark (Andrew Stevens) som han en gång i tiden kom till undsättning för när de blev mobbade på deras förra skola. Nu märker David att rollerna är de omvända då Mark och hans gäng kompisar terroriserar eleverna på skolan. David ansluter till gänget till en början p.g.a. vänskapen till Mark, men gänget blir snabbt osäkra på om David passar in och delar deras värderingar.


©Brian Distributing Corporation

Den enda som beter sig något civiliserat gentemot David är Theresa (Kimberly Beck). David känner genast att han vill lära känna henne bättre och gå på dejt med henne. Det visar sig dock att Theresa är Marks flickvän, något som komplicerar det hela. För även om David är attraherad av Theresa är hans lojalitet gentemot vännen Mark starkare. Men när gänget ger sig på David kapas alla band och en efter en av medlemmarna i gänget börjar dö i mystiska olyckor.


©Brian Distributing Corporation

Detta är en udda liten film. Inte så sunkig som man skulle kunna tro då kvalitén är helt ok vad gäller fotot och händelseförloppet längre in. Det är dock presenterat med undermåliga prestationer, en träig och cheesy dialog plus en handling som man inte riktigt vet om man ska ta på allvar eller inte. Filmen jämförs numera en del med den mer kända Heathers (1988) och många pekar på att denna film agerat som inspiration. Den stora skillnaden är att denna är på allvar medan Heathers (1988) är en svart komedi.


©Brian Distributing Corporation

Något som blir påtagligt under filmens gång är avsaknaden av lärare och vuxna. Eleverna verkar var helt självgående på skolan, även om vi inte får ta del av några klasser. De verkar bara traska runt, hänga i korridorerna, i elevrummet, i matsalen utomhus, i biblioteket, i gymnastiksalen och i inomhuspoolen. Inga lärare eller vuxna syns till, skumt. Man börjar nästan tro att man hamnat i en parallell värld av något slag i vad som kanske kommer visa sig vara en sci-fi historia.


©Brian Distributing Corporation

Filmen har en del gemensamt med Lord of the Flies (1963). Eleverna styr allt och när David visar sig vara den nya ledaren följer de övriga tidigare nertryckta eleverna honom. De tar själva över rollerna som deras mobbare haft, något David inte hade tänkt sig. Frågan är hur långt situationen kan gå innan David sätter stopp för det hela.


©Brian Distributing Corporation

Som sagt en något udda och konstig film, men tyvärr inte särskilt bra. Trots det har den en del bra scener som sticker ut och som man måste skratta åt. Det är lätt att förvänta sig en ungdomsslasher med tanke på titeln, men det blir det inte riktigt. Däremot har den en del roliga och annorlunda dödsfall. Dessa inslag höjer filmupplevelsen en aning vilket gör att man kan förstå filmens kultstatus.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar