söndag 29 september 2024

Concorde Affaire '79



Titel: Concorde Affaire '79 / Concorde Affair / Försvunnen i djupet
Genre: Action/Thriller
Land: Italien
År: 1979
Regi: Ruggero Deodato
I rollerna: James Franciscus, Mimsy Farmer, Venantino Venantini, Van Johnson, Joseph Cotten

Handling: Ett ledande flygbolag känner sig så hotade av de nya Concorde-planen att de i hemlighet arrangerar flygolyckor på planen. En journalist börjar gräva i flygolyckorna och hittar mer än han bad om.

Omdöme: I denna italienska film på engelska saboteras ett Concorde-plan på väg från London mot Caracas, Venezuela. Planet, som av okänd anledning inte har några passagerare, kraschlandar i vattnet utanför de karibiska öarna. Endast flygvärdinnan Jean Beneyton (Mimsy Farmer) överlever. Hon räddas men tas genast som gisslan av ett gäng utpressare som även tänker detonera sprängladdningar i korallrevet för att täcka över alla spår efter Concorde-planet.


©Medusa Distribuzione

New York-baserade journalisten Moses Brody (James Franciscus) får ett samtal från sin ex-fru Nicole (Fiamma Maglione). Hon har bosatt sig på en karibisk ö där hon framgångsrikt driver en restaurang. Hon vill inte berätta vad det handlar om över telefon, men hon försäkrar Moses om att det är ett stort scoop och att han ska förbereda sig för att dyka när han kommer fram.


©Medusa Distribuzione

När Moses anländer till den karibiska ön finner han till sin förskräckelse att ex-frun Nicole är död. De lokala myndigheterna säger att det var en naturlig död, men George (Francisco Charles) som var vän till Nicole, har annan information om hennes dödsfall. Han såg henne med den amerikanske "turisten" Forsythe (Venantino Venantini) kort innan hon dog. Moses finner snart en koppling mellan Forsythe, den kidnappade flygvärdinnan och Concorde-planet som han dyker efter.


©Medusa Distribuzione

Gillar premissen då det inte är något fel på upplägget med sabotage av Concorde-planet och det efterföljande actionäventyret. Det är trots allt lite av en blandning mellan en katastroffilm i Airport-serien, James Bond och The Deep (1977) som kom runt den här tiden. Inte så tokigt när det utspelar sig på de karibiska öarna, även om det inte är den bästa produktionen vilket sänker en del.


©Medusa Distribuzione

Till slut tappar filmen det mesta när det hela övergår till att bli en ren katastroffilm under sisådär sista halvtimmen. Det hade absolut inte varit helt fel om det funkat men problemet är att det mest blir att hoppa mellan piloterna i cockpiten på ett annat Concorde-flyg och flygledningen i London. Det blir alldeles för upprepande och saknar nerv. Dessutom med taffliga miniatyrmodeller av flyg och räddningsfordon som är skrattretande. Storyn verkar ha slängts ut genom fönstret då det till slut blir varken hackat eller malet, trist.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 5.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar