tisdag 24 september 2024

Malibu Express



Titel: Malibu Express
Genre: Action/Kriminalare/Mysterium
Land: USA
År: 1985
Regi: Andy Sidaris
I rollerna: Darby Hinton, Sybil Danning, Art Metrano, Brett Baxter Clark

Handling: Privatsnoken Cody Abilene åtar sig ett fall där en rik familj misstänks sälja topphemliga datorer till ryssarna. Cody får hjälp av den sexiga Contessa Luciana, och snart står de mitt i en härva som innefattar både spionage, mord och utpressning.

Omdöme: Efter den högst underhållande B-actionfilmen Seven (1979) av Andy Sidaris var det givet att hans nästa film skulle ges en chans. Mer av samma vara kan man tänka sig, men så blir det inte riktigt. När man ser den här filmen är det nästan som man skulle kunna tro att denna film var av en regissör som gjorde sin första film då den liksom tar ett steg tillbaka och inte bara är en B-film utan snarare en C-film.


©Malibu Bay Films

Själva upplägget är som taget från den på den här tiden omåttligt populära TV-serien "Magnum, P.I." där mustaschprydde Tom Selleck i rollen som privatdetektiven Thomas Magnum glider runt i en Ferrari, träffar på vackra tjejer, lever livet på det soliga Hawaii och löser mysterier, gärna genom att prata med tittarna via berättarröst. Ja, det är i princip exakt vad man får här. Skillnaden är att huvudpersonen istället för en Ferrari kör en DeLorean och att det utspelar sig i Los Angeles, men annars har vi mustaschen, privatdetektiven, brudarna, det soliga vädret, berättarrösten och mysteriet att lösa.


©Malibu Bay Films

Cody Abilene (Darby Hinton) är en Texas-kille som bosatt sig på sin båt i Los Angeles. Han jobbar som privatdetektiv och blir anlitad att bekanta sig med Contessa Luciana (Sybil Danning). Exakt hur och varför han får uppdraget är oklart, men han plingar på hos henne och hon välkomnar honom i en sexig outfit som om han vore en gigolo hon beställt för sin njutning. Det är precis vad hon använder honom för.


©Malibu Bay Films

Efter att Cody bekantat sig med Luciana bär det av till Lady Lillian Chamberlain (Niki Dantine) där han av okänd anledning ska bo ett tag. Detta då Lady Chamberlain misstänker att något fuffens är i görningen i huset och bland familjen. I huset bor förutom Lady Chamberlain även tre familjemedlemmar plus chauffören/butlern Shane (Brett Baxter Clark) och hushållerskan Marian (Robyn Hilton).


©Malibu Bay Films

Cody märker snart att det förekommer sexorgier till höger och vänster om honom. Ja, vart han än vänder sig är de barbröstade kvinnorna villiga att gå till sängs med honom och Shane till höger och vänster. Cody har inga problem att få kvinnorna i sängs då de snarare drar honom till sängs. Shane å andra sidan har utpressning i åtanke då han vill utnyttja det faktum att familjemedlemmarna har pengar och vill undvika en skandal.


©Malibu Bay Films

Ok, så det försöker vara en "Magnum, P.I." rip-off med inslag av Mission: Impossible, James Bond och Dirty Harry. Darby Hinton i huvudrollen som Cody Abilene är lite halvskön som Thomas Magnum-kopia och som skådespelare påminner han en del om en blandning mellan Maurizio Merli och Bradley Cooper.


©Malibu Bay Films

Vad gäller resten av skådespelarna är det undermåliga insatser rakt igenom med cheezig dialog. Det hela visar sig delvis vara finansierat av självaste Hugh Hefner och filmen går mest ut på att visa barbröstade Playboy-modeller helt utan anledning samtidigt som Cody och de övriga männen visar upp sina muskler. Storyn kring fallet är supertunn, ja hela manuset ger en huvudbry då allt bara kretsar kring nakenscener och hoppa i säng.


©Malibu Bay Films

Filmen visar sig vara en slags soft porn paketerad som en actionfilm. Men det är som sagt långt ifrån någon vidare klass på varken storyn eller skådespelarna, förutom alltså Darby Hinton i huvudrollen som har viss charm som smittar av sig. Visst är det ganska underhållande men inte direkt bra. Uppenbarligen gick filmen dock tillräckligt bra eftersom det blev den första filmen i en serie på hela tolv filmer i den här stilen. Med tanke på att underhållningsfaktorn ändå finns där kan det till viss del förstås att folk ville ha mer, men främst är det nog de lättsamma sexinslagen i kombination med en del action som gjorde susen.

1 - Skådespelare
1 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 4.5
IMDb: 4.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar