tisdag 3 september 2024

Two for the Money



Titel: Two for the Money / For the Money
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 2005
Regi: D.J. Caruso
I rollerna: Matthew McConaughey, Al Pacino, Rene Russo, Armand Assante

Handling: Den före detta idrottsstjärnan Brandon Lang har en speciell förmåga att förutse sportresultat. Walter Abrams, som är chef för en av USA:s största bookmakers, utser honom därför till påläggskalv. Walter tjänar enorma summor på sin lärling. Ända tills manipulerandet går över gränsen och Brandon plötsligt misslyckas. Med miljoner dollar på spel börjar de båda en livsfarlig duell.

Omdöme: Brandon Lang (Matthew McConaughey) var en mycket lovande amerikansk fotbollsspelare, men en knäskada satte stopp för hans karriär. Istället tar han chansen att tjäna lite pengar med att ge tips på amerikanska fotbollsmatcher åt de som satsar på matcher. Efter ett par år har han etablerat sig men han når inte ut till de stora massorna och tjänar därför inte mycket på sin förmåga att förutse resultat.


©Universal Pictures

En dag blir Brandon kontaktad av en man vid namn Walter Abrams (Al Pacino). Walter driver vad som kan liknas vid en vadslagningsfirma i New York och rekryterar Brandon. Väl i New York gör sig Brandon hemmastadd med hjälp av Walter och hans fru Toni (Rene Russo). Brandon visar sig vara lite av en kassako för Walters affärsverksamhet men allt blir inte en dans på rosor.


©Universal Pictures

En verklighetsbaserad historia men det är lite svårt att få grepp om hur verksamheten egentligen går runt. Det förklaras av Walter men filmen kunde gjort ett bättre jobb så att vi som tittare fått en bättre inblick och förståelse. Sedan blir det en hel del säljsnack då vadslagningsfirman försöker få storspelare att ta emot deras tips mot att de får någon procent av vinsterna. Det är där Brandon blir en viktig kugge då han visar sig pricka rätt på de flesta matcherna han tippar på.


©Universal Pictures

En aspekt med filmen som jag trodde skulle få större utrymme är historien kring den smått mystiske storspelaren Mr. Novian (Armand Assante). Detta omnämns dock endast lite kort och utvecklas inte till någon större del av handlingen längre in. Mr. Novian kändes annars som en intressant karaktär men det blir inte mer än två-tre scener med honom.


©Universal Pictures

Filmen lever mycket på dess tre skådespelare Matthew McConaughey, Al Pacino och Rene Russo som gör vad de kan med materialet de har att jobba med. Manuset är intressant nog skrivet av Rene Russos make Dan Gilroy. Regi av D.J. Caruso som inte direkt rosat marknaden med sina filmer och denna får läggas till bland dem. Det funkar att titta på och är ok för stunden men inget som skulle höja sig över mängden.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar