söndag 1 september 2024

Trap



Titel: Trap
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2024
Regi: M. Night Shyamalan
I rollerna: Josh Hartnett, Ariel Donoghue, Saleka Shyamalan, Hayley Mills

Handling: En pappa och hans tonårsdotter går på en popkonsert, men inser snart att någonting ondskefullt är i görningen.

Omdöme: Cooper (Josh Hartnett) och hans tonårsdotter Riley (Ariel Donoghue) ska på popkonsert. Pappa Cooper har fixat biljetterna till konserten som belöning för att dottern fått bra betyg. De ska titta på artisten Lady Raven (Saleka Shyamalan) som är Rileys stora favorit. När de anländer till arenan märker Cooper att säkerheten är hög, inklusive beväpnade vakter.


©Warner Bros.

Cooper och Riley lyssnar och tittar på framträdandena av Lady Raven och har en trevlig och minnesvärd stund tillsammans som far och dotter. Cooper märker dock att något inte står rätt till på konserten. Han får reda på att polisen, insatsstyrkan och FBI befinner sig på plats för att gillra en fälla. En seriemördare som härjar i Philadelphia kallad för "The Butcher" ryktas nämligen närvara på konserten...


©Warner Bros.

M. Night Shyamalan, man kan inte klaga på hans produktivitet. Det är dock en något ojämn nivå på hans filmer vilket gör att man inte kan förvänta sig toppfilmer varje gång. Närmare bestämt har han gjort en del bra filmer genom åren men för det mesta lämnas man med att vilja ha ut mer. Detta är en sådan film.


©Warner Bros.

Man känner klart och tydligt att M. Night Shyamalan skapat filmen som ett sätt att låta sin dotter Saleka Shyamalan hamna i blickfånget. Hon har skrivit och framför låtarna under konserten och det är uppenbart att filmen är uppbyggd för att pusha fram hennes låtar och karriär som sångerska. Inspirationen till detta var Purple Rain (1984) och upplägget var tänkt som The Silence of the Lambs (1991) på en Taylor Swift-konsert.


©Warner Bros.

Filmen funkar ganska bra när handlingen utspelar sig på konserten där Cooper tar reda på mer om vad som försiggår inne på arenan. Det blir trots allt intressant att se hur det hela ska utvecklas och hur den eftersökte ska ta sig ur fällan som gillrats.


©Warner Bros.

Tyvärr känns väl manuset inte riktigt helt genomarbetat då det mesta av krutet läggs på konserten. När handlingen sedan förflyttas utanför arenan, tappar också filmen. Det blir inte helt trovärdigt på sina håll och det hjälper inte heller att skådespelarna inte övertygar.


©Warner Bros.

Man får ändå säga att filmen har en del som lockar med mysteriet som byggs upp under konserten, men som sagt tappar filmen efter konserten. Med facit i hand hade det nog varit bättre att låta hela filmen utspela sig under konserten och bygga vidare på mysteriet och spänningen på ett smart sätt. Allt som allt funkar det att titta på även om det inte blir något minnesvärt av det hela.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar