onsdag 18 september 2024

Lady on a Train



Titel: Lady on a Train / Jag ger mej aldrig!
Genre: Film-Noir/Komedi/Mysterium
Land: USA
År: 1945
Regi: Charles David
I rollerna: Deanna Durbin, David Bruce, Dan Duryea, Ralph Bellamy

Handling: I New York söker en kvinna som delvis bevittnar ett mord från ett tågfönster hjälp av en kriminalromanförfattare för att lösa mordet.

Omdöme: Ibland plockas en film-noir fram som inte setts tidigare. Det är allt lite mysigt och allt som oftast blir man inte besviken. Denna inleder också på klassiskt noir-vis då en ung kvinna vid namn Nicki Collins (Deanna Durbin) på väg från San Francisco till New York bevittnar ett mord från sitt tågfönster. Hon försöker uppmärksamma andra ombord om det inträffade utan framgång. Hon vänder sig till New York-polisen när hon kliver av tåget men de tror att hon inbillat sig saker och läst för många deckarromaner.


©Universal Pictures

Man märker ganska tidigt på filmens ton och musiken att detta kommer bli en lättsammare film-noir. Ja, det är snarare mer av en komedi med ett noir-upplägg. Nicki Collins känner att hon måste vända sig till kriminalromanförfattaren Wayne Morgan (David Bruce) för att försöka få hjälp att lösa mordmysteriet. Herr Morgan är till en början inte alls intresserad, men Nicki är ihärdig vilket får Waynes fästmö att misstänka att Wayne döljer något från henne och att Nicki kan vara hans älskarinna.


©Universal Pictures

Det blir lite småtrevligt att följa Nicki Collins försöka lösa mordmysteriet och försöka övertyga Wayne Morgan att hjälpa henne. Det är också trevligt när Dan Duryea och Ralph Bellamy dyker upp som bröderna Arnold respektive Jonathan Waring vars rike farbror dött och som visar sig vara mannen Nicki tror sig ha sett bli mördad.


©Universal Pictures

Problemet med filmen är inte att den är lättsammare än en ordinarie film-noir då det blir lite småkul. Problemet blir snarare att den inte har ett manus som riktigt är tydlig med vad den vill få ut av filmen. Det blir även något rörigt längs vägen och förutom de lättsammare inslagen slänger man även in ett par sångnummer.


©Universal Pictures

Deanna Durbin var främst känd som sångerska i diverse musikaler under 30-talet och början av 40-talet och denna film var tänkt att visa upp hennes skådespelartalang. Man ville dock inte göra hennes fans besvikna som förväntade sig sångnummer. Det funkar väl sådär, speciellt då det blir ett sångframträdande för mycket.


©Universal Pictures

Till slut känns det som man inte gjort tillräckligt med den lovande premissen. Den lättsammare tonen funkar inte riktigt och en renodlad film-noir hade varit att föredra, även om det på sina håll ändå är lite småkul. Tyvärr går det till slut lite på sparlåga där man försöker få ihop storyn och det hela känns utdraget trots en speltid på runt 90 minuter.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar