tisdag 10 september 2024

The Sea Wolves



Titel: The Sea Wolves / Havets vargar
Genre: Action/Krig/Äventyr
Land: Storbritannien/USA/Schweiz
År: 1980
Regi: Andrew V. McLaglen
I rollerna: Gregory Peck, Roger Moore, David Niven, Trevor Howard, Barbara Kellerman

Handling: En sann andra världskriget-historia. Britterna måste attackera ett tyskt fartyg som är säkert i det neutrala Goa. Britterna skickar således civila ex-soldater som är runt 60 år gamla.

Omdöme: Handlingen utspelar sig under andra världskriget, närmare bestämt år 1943 och blickarna vänds mot Goa, Indien. Tyskarna sänker massvis med brittiska fartyg i Indiska oceanen med hjälp av u-båtar. Brittisk underrättelsetjänst i Indien misstänker att information sänds till u-båtarna via en gömd sändare ombord ett av de tre tyska fartygen i Goas hamn.


©Lorimar Productions

Eftersom Goa är en portugisisk koloni och Portugal är neutrala, kan britterna inte genomföra en officiell militäroperation mot de tyska fartygen i Goa. Istället samlar man ihop ett gäng åldrande brittiska soldater som man kan säga är reserver och befinner sig i Indien. De är eld och lågor över att få göra sin plikt igen.


©Lorimar Productions

Gamlingarna leds av överste Lewis Pugh (Gregory Peck) och hans närmaste man är kapten Gavin Stewart (Roger Moore). Innan attacken mot hamnen i Goa kan äga rum måste Lewis och Gavin bege sig dit och utge sig för att vara affärsmän. I själva verket förbereder de ett och annat inför attacken och måste försöka finna och röka ut de tyska spionerna som befinner sig i området. Gavin får tidigt upp ögonen för den vackra Mrs. Cromwell (Barbara Kellerman) och inleder ett förhållande, utan att veta att hon är en farlig tysk spion...


©Lorimar Productions

Mellan de båda Bond-filmerna Moonraker (1979) och For Your Eyes Only (1981) medverkade Roger Moore i denna film. Den kan även ses som något av en fristående uppföljare till The Wild Geese (1978) med Roger Moore som också handlade om ett gäng åldrande soldater på uppdrag. I båda fallen är det Andrew V. McLaglen som regisserat och med manus av Reginald Rose, som en gång i tiden gjorde sig ett namn i branschen när han skrev manuset till storklassikern 12 Angry Men (1957).


©Lorimar Productions

Lite av ett gammat hederligt spionäventyr som det visar sig, vilket inte riktigt hade förväntats. Trodde mer det skulle vara något i stil med The Guns of Navarone (1961), där ju Gregory Peck och David Niven också spelade, fast inte i samma klass. Lite av den varan blir det med åldringarna som via båt ska ta sig till Goas hamn. Desto intressantare är spionhistorien som utspelar sig på plats i Goa innan de anländer.


©Lorimar Productions

Vad som blir något överraskande och bra är att filmen alltså har gott om spioninslag där i Goa. Svårt att inte tänka en del på Bond med tanke på att Roger Moore hamnar i denna spionhistoria. Det är ett Goa som mer känns som Portugal då det alltså var en portugisisk koloni på den här tiden och där de brittiska och tyska agenterna försöker ligga steget före sin fiende.


©Lorimar Productions

Barbara Kellerman i rollen som Mrs. Cromwell är den mest positiva överraskningen. Personligen var hon helt okänd på förhand och tittar man på hennes karriär var det mest TV-serier för hennes del. Hon har en bra karaktär att spela som tysk spion och är inte att leka med som det visar sig. Eftersom Steven Spielberg plockade en annan skådespelare som spelar tysk spion här till Raiders of the Lost Ark (1981), kan jag tänka mig att Barbara Kellerman och hennes karaktär kan ha inspirerat tyskan Elsa spelad av Alison Doody i Indiana Jones and the Last Crusade (1989), även om hon är mer extrem än den mer eleganta Mrs. Cromwell är här.


©Lorimar Productions

Sammanfattningsvis får man säga att även om filmen funkar någorlunda väl, inte minst spionhistorien som är välkommen, är filmen lite för lång. De två timmarna känns av på sina håll och det hade hjälpt att korta ner filmen med 15-20 minuter. Trots allt inte så tokigt och funkar att titta på. Och om den nu inspirerade Steven Spielberg till ett och annat med Indiana Jones-filmerna, får man tacka och ta emot.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar