lördag 31 augusti 2024

Money Movers



Titel: Money Movers / Miljonstöten
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Australien
År: 1978
Regi: Bruce Beresford
I rollerna: Terence Donovan, Ed Devereaux, Tony Bonner, Bryan Brown

Handling: En penningtransport överfalls och rånas. Ett vittne mördas kallblodigt. Polisen sätter sig genast i högsta beredskap - vad blir rånarnas nästa steg? Men det som skett är bara en vag föraning om vad som väntar; det största rånet i Australiens historia är redan planerat.

Omdöme: Darcy's är ett säkerhetsbolag i Australien som sköter penningtransporter och hanterar miljoner dagligen. De har sett en illavarslande trend med eskalerande våld mot penningtransporterna och deras anställda väktare.


©Roadshow Entertainment

Efter att en penningtransport blir överfallen och ett vittne kallblodigt dödas, kopplas polisen in för att utreda. När chefen för Darcy's dessutom får ett anonymt tips om att penningdepån kan bli rånad, börjar man granska de anställda och de nyanställda då ett sådant jobb måste ha någon på insidan.


©Roadshow Entertainment

Den flerårigt anställda väktaren Eric Jackson (Terence Donovan) har tillsammans med sin bror Brian (Bryan Brown) och veteranen Ed (Ray Marshall) planerat att slå till mot penningdepån i flera års tid. Snart är det dags, det gäller bara att se över de sista detaljerna och invänta rätt tillfälle då de kan komma över 20 miljoner.


©Roadshow Entertainment

En tidig film av Bruce Beresford innan han kom till Hollywood där han gjorde filmer som t.ex. Tender Mercies (1983), Her Alibi (1989) och Double Jeopardy (1999). Detta är en film som kanske har mer gemensamt med de brittiska kriminalarna än dess amerikanska motsvarigheter. Det är lite småsunkigt 70-tal men istället för grått och trist väder är det varmt och soligt, vilket så klart mer påminner om Los Angeles än London.


©Roadshow Entertainment

Inte någon tokig film som det visar sig. Den har en del på gång vid sidan om gänget som vill slå till mot penningdepån. Bilden klarnar allt eftersom och till slut möts allt på slutet. Det blir också ett både tätt, spännande och explosivt slut som höjer filmen en del. Innan dess är filmen helt ok, men sista tjugo växlar den upp och lägger i en högre växel.


©Roadshow Entertainment

Filmen bygger på en bok som skrevs av en säkerhetsexpert som ägde en säkerhetsfirma. Det är även inspirerat av verkliga händelser vilket alltid ger storyn lite extra krydda. Uppbyggnadsfasen funkar och håller intresset uppe, och serverar oss med lite aptitretare innan vi når finalen som ror det hela i hamn. En film som inte väckte så stor uppmärksamhet när den kom hemma i Australien, men det lär ha varit en av de första filmerna i sitt slag som var med och startade en våg av hårda och tuffa filmer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar