tisdag 14 november 2023

Darkling



Titel: Mrak / Darkling
Genre: Drama/Skräck
Land: Serbien/Danmark/Bulgarien/Italien/Grekland
År: 2022
Regi: Dusan Milic
I rollerna: Miona Ilov, Danica Curcic, Slavko Stimac, Nikola Rakocevic

Handling: Berättelsen utspelar sig under marspogromen i Kosovo och Metohija efter påsk 2004. Om livet i ständig rädsla för en serbisk flicka, Milica, som efter att hennes far och farbror försvunnit bor med sin mamma och morfar i morfars hus intill den kusliga skogen. Familjen bevakas av vänliga italienska medlemmar av fredsbevarande KFOR, vars rekommendation dock förändrar allt.

Omdöme: Året är 2004 och 11-åriga serbiska flickan Milica (Miona Ilov) bor i en liten by i Kosovo med sin mamma Vukica (Danica Curcic) hos morfar Milutin (Slavko Stimac). Historien berättas från den lilla flickans ögon där de ständigt oroas av något som kommer från skogen och terroriserar dem när mörkret lagt sig.


©This and That Productions/Firefly Productions

Varje vardag kommer en pansarbil från KFOR, en lokal fredsbevarande styrka inom NATO. De två italienska soldaterna plockar upp Milica och övriga skolbarn i området innan de kör de sex skolbarnen till sitt klassrum. Milicas familj har blivit fästa vid italienarna men en dag kallas de hem och ersätts med amerikanska soldater, något som får de kvarvarande familjerna, inklusive Milicas familj att börja fundera på att bege sig därifrån. Orsaken till att de stannat kvar är att de väntat på att Milicas pappa och farbror ska återvända, men nu har de varit försvunna i snart ett år...


©This and That Productions/Firefly Productions

Detta verklighetsbaserade drama har på ett smart sätt valt att skapa en skräckkänsla runt familjen och huset där de bor. Det är trots allt via 11-åriga Milica vi tar del av det hela. Vad faran är där ute i skogen som ger sig på djuren på gården och gör Milica, mamma Vukica och morfar Milutin vettskrämda är oklart. Detta skapar en obehaglig känsla av att det kan vara något övernaturligt, att något illavarslande ligger i luften. Det är ju så Milica upplever situationen dagligen.


©This and That Productions/Firefly Productions

Pansarbilstransporten med beväpnade soldater, attackerna på djuren, de allvarsamma blickarna på de vuxna och det faktum att något gömmer sig i skogens mörker gör att det blir en film som skapar gott om stämning. Kanske hade det blivit ännu effektivare om man lagt på stämningsfull musik då det nu i princip helt saknas musik.


©This and That Productions/Firefly Productions

Invändningen man kan ha på filmen är att den tappar en aning sista halvtimmen. Trots att spänningen och intensiteten borde öka, känns det som något saknas. Det stämningsfulla som byggts upp under stora delar av filmen utmynnar inte riktigt i att temperaturen skulle stiga och att man skulle bjudas på en minnesvärd final. Det fanns helt enkelt mer att få ut av sista halvtimmen även om det inte blir dåligt som det är.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar