fredag 10 november 2023

Unidentified



Titel: Neidentificat / Unidentified
Genre: Drama/Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: Rumänien
År: 2020
Regi: Bogdan George Apetri
I rollerna: Bogdan Farcas, Dragos Dumitru, Vasile Muraru, Emanuel Parvu

Handling: Ett olöst fall. En okänd gärningsman. En besatt polis. Hans utredning kastar in honom i en värld av mörker och våld, och drar in alla omkring honom i ett nät av destruktiv passion och hämnd.

Omdöme: Efter att tidigare ha sett och till stor del gillat Miracol / Miracle (2021) av regissören Bogdan George Apetri, togs hans föregående film an. En film i liknande stil och med en distinkt festivalfilmskänsla. Det är inte något man är upplagd för varje dag, men när höstmörkret lagt sig passar den här typen av film ganska perfekt.


©Fantascope

Florin Iespas (Bogdan Farcas) är en polisutredare som blir intresserad av ett än så länge olöst fall som en kollega som är på semester har hand om. Det handlar om två hotellbränder där tre personer miste livet varav den ena fortfarande är oidentifierad. Båda hotellen ägs av samma man och Florin är övertygad om att det handlar om försäkringsbedrägeri även om det fastslagits att det var olyckshändelser.


©Fantascope

Efter att Florin mot sin chefs order valt att utreda fallet på egen hand, plockar han in den han misstänker ligger bakom bränderna. Det handlar om en deltidsanställd zigenare kallad för Banel (Dragos Dumitru). Florins besatthet med fallet börjar sakteliga gå överstyr när han börjar planera hur han ska sätta dit zigenaren och hotellägaren som äger ett tredje hotell. Men vad har egentligen Florin för motiv till att vara så angelägen över att försöka lösa ett fall som inte ligger på hans bord, förutom att inte vilja att det ska bli ännu ett olöst cold case-fall i mängden?


©Fantascope

Florin är inte en helt enkel person att gilla. Han är mestadels butter och verkar inte ha mycket till liv vid sidan om polisyrket. Så pass att han spenderar all sin vaken tid med fallet, även utanför arbetstid då han spanar på hotellägaren och zigenaren Banel. Man börjar undra vad Florin egentligen vill få ut av det hela då han verkar ha något planerat som inte faller inom ramarna för en polisutredning.


©Fantascope

Efter runt halva filmen börjar saker och ting klarna och man tror sig veta vad Florins motiv är. Men riktigt så enkelt visar det sig inte vara. Filmen har lagt upp det på ett smart sätt och upplösningen kommer inte riktigt bli som väntat. För det kan ligga till på lite olika sätt och detta är något man tagit tillvara på.


©Fantascope

Filmen lyckas inte bara bli ett mysterium, en kriminalare och thriller som håller en på tårna ända in i det sista. Den är också samhällskritisk utan att kännas predikande som det lätt skulle kunna bli. Istället visar den upp hur det nog kan gå till i en rumänsk polisutredning och tänket som inte minst polischefen har i kommunikationen med Florin. Han ser ingen anledning att jobba hårt och försöka lösa fall. Dessutom har han förutfattade meningar som är farliga att ha, inte minst i en sådan viktig position.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar