torsdag 2 november 2023

The Big Picture



Titel: L'homme qui voulait vivre sa vie / The Big Picture / Identity of a Killer
Genre: Drama/Thriller
Land: Frankrike
År: 2010
Regi: Éric Lartigau
I rollerna: Romain Duris, Marina Foïs, Niels Arestrup, Catherine Deneuve

Handling: Filmen bygger på Douglas Kennedys bok "Den gåtfulle fotografen". Paul är en framgångsrik advokat i Paris med en perfekt familj och tjusig villa i fin förort - men han är inte nöjd. Han drömmer om ett annat liv och vill helst av allt bli fotograf. Innan han vet ordet av har hans liv vänts på ända och det liv han tidigare åtrått verkar ligga inom räckhåll, men inget blir som Paul tänkt sig.

Omdöme: Paul Exben (Romain Duris) är delägare i en advokatfirma i Paris, är lyckligt gift med Sarah (Marina Foïs) och paret har två unga barn ihop. Paul får snart besked av advokatbyråns grundare tillika goda vännen Anne (Catherine Deneuve) att hon är döende och tänker skriva över firman på honom. Paul är främst ledsen över nyheten för mer pengar behöver han inte.


©EuropaCorp

Samtidigt som Paul försöker smälta nyheten om sin vän Anne, börjar han så smått misstänka att frun Sarah kan ha en affär. Värst av allt är att det är en gammal bekant till Paul, fotografen Grégoire Kremer (Eric Ruf). Frågan är vad Paul tänker göra åt saken när Sarah vill ha skilsmässa. Barnen är det viktigaste för Paul och han kommer inte förlora dem då Sarah är klar över att hon inte vill ha ensam vårdnad.


©EuropaCorp

När filmen drar igång är det lite svårt att veta vad historien ska gå ut på då det tar ett tag för den att komma någonvart. En konfrontation gör dock att situationen förändras drastiskt och Paul ställs inför ett par svåra beslut. Vad han planerar vet bara han, men att han verkar fundera på att starta ett nytt liv med en ny identitet står klart när han beger sig från Frankrike för att starta ett nytt, anonymt liv som fotograf nere på Balkanhalvön.


©EuropaCorp

En film med två halvor som visar Pauls liv som framgångsrik advokat och familjefar i storstaden Paris och Pauls liv som lovande fotograf och mystisk ensamvarg i en liten kuststad i Montenegro. Vägen dit är kanske mest intressant i övergången mellan hans två liv. Det är här historien väcker ens intresse då man vill se vad Paul ska ta sig till.


©EuropaCorp

Något som blir lite svårt att köpa är trovärdigheten i historien då det är en sak att en hel del måste klaffa för att Paul ska lyckas. För saker och ting kan klaffa, men de hinder Paul måste ta sig igenom för att byta identitet och komma undan är högst osannolikt. Det finns många faktorer som spelar in och det känns som historien valt att förenkla Pauls situation. Det hade både varit roligare och mer trovärdigt om Paul fått problem på vägen. Nu känns det lite förenklat vilket även gör att filmen blir något tempofattig på sina håll.


©EuropaCorp

Vad gäller Pauls identitetsbyte är det en sak att ta upp en gammal hobby/dröm och försöka leva anonymt. Det är en annan att vara korkad nog att inte inse att hans verk kan få så pass stor uppmärksamhet att någon kommer undra vem han faktiskt är med tanke på att han antagit en annan mans identitet. Utan detta hade dock filmen inte haft den där se sig om över axeln-känslan som Paul finner sig i. Så trots en del invändningar, främst för att filmen kunde blivit klart bättre, är det inte en tokig film även om det alltså saknas en del trovärdighet.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar