måndag 6 november 2023

Het tweede gelaat / Control



Titel: Het tweede gelaat / Control / Double Face
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Belgien
År: 2017
Regi: Jan Verheyen
I rollerna: Koen De Bouw, Werner De Smedt, Sofie Hoflack, Hendrik Aerts

Handling: De avhuggna liken av sex kvinnor hittas nära Antwerpen. Ett team av utredare försöker spåra mördaren för att förhindra fler mord.

Omdöme: Polisutredarna Eric Vincke (Koen De Bouw) och Freddy Verstuyft (Werner De Smedt) får ett svårt fall att arbeta med när polisen inte bara finner ett kvinnolik med avhugget huvud utan hela sex stycken. Kvinnoliken utan huvud hittas nergrävda på ett fält och utredningen involverar samtliga poliser i stan.


©Eyeworks

Eftersom det är ett så pass stort fall plockar Vincke även in en gammal holländsk kollega från Interpol för att hjälpa till med profileringen av seriemördaren. Detta är något Freddy inte är särskilt glad över. Han vill att fallet hålls lokalt och att de själva ska lösa fallet.


©Eyeworks

Samtidigt som utredningen fokuserar på elva misstänkta som var i en annan stad vid tillfället för liknande mord som skett tidigare, väljer Freddy att lägga ner all sin tid på Rina (Sofie Hoflack) som kan ha varit ett potentiellt tilltänkt offer som kom undan. Problemet är att Freddy blir lite för personligt involverad med vittnet vilket kan skapa problem på mer än ett plan.


©Eyeworks

Denna två timmar långa belgiska kriminaldrama-thriller ger mig till en början lite Beck-vibbar. TV-films deckarkänslan blir dock inte långvarig då det är högre nivå än så på produktionen. Kanske att danska filmerna om Carl Mørck och avdelning Q är en bättre liknelse. Även Basic Instinct (1992) dyker upp i tankarna ett par gånger under filmens gång. Det bygger för övrigt på en bok av författaren Jef Geeraerts som skrev flera böcker om Vincke och Verstuyft innan han dog 2015. Filmen bygger på den femte boken.


©Eyeworks

Något som är bra med historien är att det finns många misstänkta och utredningen pekar åt lite olika håll. Det gör att den relativt långa speltiden blir befogad och blir lite småmysig att ta sig igenom. Det hettar till en del på sina håll och när filmen lider mot sitt slut blir det även lite actionbetonat, även om det inte direkt hade behövts. Men eftersom man får ett par vändningar längs vägen blir det till slut ganska tillfredsställande när röken lagt sig. En seriemördarfilm som inte gör bort sig och är värd en titt. Trea till stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar