lördag 4 november 2023

School of Rock



Titel: School of Rock
Genre: Komedi/Musik
Land: USA
År: 2003
Regi: Richard Linklater
I rollerna: Jack Black, Joan Cusack, Mike White, Sarah Silverman

Handling: Den i sina egna ögon gudabenådade rockmusikern Dewey Finn sparkas från sitt band och sitter med ett berg av skulder och depression. Av en händelse får han ett lärarvikariat för en fjärdeklass på en stel privatskola och Dewey bestämmer sig för att göra rockhjältar av eleverna.

Omdöme: Detta var den första "surprisefilmen" som sågs på Stockholm Filmfestival. 20 år senare var det läge att se om den efter att ha sett dokumentären Dio: Dreamers Never Die (2022) där Jack Black är med och intervjuas. På tal om Jack Black är det kul att filmens manus skrevs av Mike White som flyttade in och bodde granne med Jack Black som spelade högljudd rockmusik och sprang omkring naken i hallen.


©Paramount

Dewey Finn (Jack Black) är en passionerad rockmusiker som blir lite för mycket för ett rockband som vill tona ner sin image och bli seriösare. Det gör att Dewey får lämna bandet och har svårt att betala sin del av hyran. Han bor nämligen hos vännen Ned Schneebly (Mike White) vars flickvän Patty (Sarah Silverman) flyttat in och pressar Ned att vara hårdare mot Dewey.


©Paramount

En dag när Dewey är ensam hemma tar han ett samtal till Ned. En privatskola behöver en lärarvikarie och Ned har blivit varmt rekommenderad. Dewey inser att det är hans chans att tjäna snabba pengar och utger sig för att vara Ned. När han anländer till klassen med 10-åringar, får han efter ett tag idén att lära upp dem inom rockmusik och starta ett band som ska vara med och tävla i den årliga Battle of the Bands-tävlingen.


©Paramount

Filmen har två saker som talar för den. Den ena är musiken som är fylld med klassisk rockmusik. Den andra är Jack Black som sagt att medverkan på den här filmen var höjdpunkten i hans karriär. Och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Man känner verkligen hans passion för musiken och då han själv är en duktig musiker som både kan spela och sjunga, är det en skräddarsydd roll för honom.


©Paramount

Man får inte heller glömma att erkänt duktige Richard Linklater står för regin. Till en början tackade han nej att göra filmen, men efter att han övertalades gick han med på att göra filmen om en del av manuset skrevs om för att göra det mer realistiskt och att han fick göra den på sina villkor. Mycket riktigt var det rätt val då filmen hade blivit för larvig om den åtminstone inte försökt vara trovärdig. Det funkar därför någorlunda väl även om man givetvis tvingats ta sig en del friheter.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar