torsdag 16 november 2023

Nefarious



Titel: Nefarious
Genre: Thriller/Skräck
Land: USA
År: 2023
Regi: Chuck Konzelman & Cary Solomon
I rollerna: Sean Patrick Flanery, Jordan Belfi, Tom Ohmer, Glenn Beck

Handling: På dagen för sin planerade avrättning får en dömd seriemördare en psykiatrisk utvärdering under vilken han hävdar att han är en demon, och hävdar vidare att innan deras tid är över kommer psykiatern att ha begått tre egna mord.

Omdöme: Efter att en psykiatriker begått självmord av okänd anledning, får Dr. James Martin (Jordan Belfi) hoppa in i sista stund för att göra en utvärdering och ge sitt utlåtande av en fånge innan han ska avrättas senare samma dag. Fången heter Edward Wayne Brady (Sean Patrick Flanery) och har dömts för sex mord som han nu ska få elektriska stolen för, om Dr. Martin friskförklarar honom vill säga.


©Believe Entertainment

Edward utger sig för att vara demonen Nefarious som besatt Edwards kropp. Det är givetvis något Dr. Martin finner fascinerande även om han själv är ateist och inte tror på för fem öre. Nefarious säger dock att han valt ut Dr. Martin, att han kommer skriva en bok om Nefarious och att han kommer ha begått tre mord när de är klara.


©Believe Entertainment

Majoriteten av handlingen går ut på att de två männen sitter vid ett bord och går igenom processen för den psykiatriska utvärderingen. Dr. Martin har blivit varnad att Edward är ett geni på manipulering, något han snart blir varse om. Men ju mer tid han spenderar med honom, ju mer osäker blir han på hur det är möjligt att han kan veta saker och ting. Det är en sak att snacka en massa strunt och vara övertygande, det är en annan att veta saker som en utomstående omöjligtvis kan veta.


©Believe Entertainment

Sean Patrick Flanery, kanske mest känd för The Boondock Saints (1999), är bra och övertygande som den morddömde fången. Gillar att han filmen igenom får en att vara på sin vakt, lyssna på honom och iaktta karaktärens lite säregna kroppsspråk. Han är definitivt en stor anledning till varför filmen funkar och håller intresset uppe.


©Believe Entertainment

En sån här film där det mesta kretsar kring två personer nästan som i en pjäs, kan lätt kännas upprepande och enformig. Tycker inte det blir fallet här där deras samtal har god variation och för historien framåt. Nefarious tar även upp en del intressanta argument värda att fundera på. Det filmen tappar en del på är själva efterspelet då det har en lite annan ton än resten av filmen. För även om det har sin förklaring varför filmen inte slutar tio minuter tidigare, är frågan om filmen inte hade varit mer effektfull om den gått ut på topp när den hade sin chans.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar