fredag 24 november 2023

Anatomy of a Fall



Titel: Anatomie d'une chute / Anatomy of a Fall / Fritt fall
Genre: Drama
Land: Frankrike
År: 2023
Regi: Justine Triet
I rollerna: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner, Antoine Reinartz

Handling: Sandra, en hyllad författare, bor tillsammans med sin man Samuel och deras son i en avlägsen alpby. När Samuel hittas död i snön utanför deras hus är polisen osäker på om det är en olycka, ett mord eller självmord.

Omdöme: I ett avlägset hus i franska alperna bor tyska Sandra (Sandra Hüller) med franska maken Samuel (Samuel Theis) och deras son Daniel (Milo Machado Graner) som har en synskada efter en olycka. En dag när Daniel kommer tillbaka från en promenad med hunden Snoop, finner han sin pappa liggandes i en blodpöl i snön utanför huset.


©Les Films Pelléas/Les Films de Pierre

En utredning inleds och då misstankar finns mot Sandra, tar hon hjälp av en gammal vän, advokaten Vincent (Swann Arlaud). Tillsammans går de igenom händelseförloppet så att Vincent kan förbereda Sandras försvar. Uppenbarligen har Samuel fallit till sin död från vindsfönstret eller över räcket på våningen under. Men om det hela är en olyckshändelse, om det handlar om mord eller självmord är en gåta.


©Les Films Pelléas/Les Films de Pierre

Det är ett fall där det vore farligt att dra förhastade slutsatser. Vi har inte sett vad som skett när sonen Daniel varit iväg. Vi har bara Sandras berättelse. Den efterföljande utredningen och rättegången kommer att visa upp sidor av makarna som gör att man inte kan vara säker på vad som hänt. Och sonen Daniel tvingas bearbeta allt han tar del av och försöker förstå varför hans pappa dött medan rättegången mer fokuserar på hur det hela gått till.


©Les Films Pelléas/Les Films de Pierre

Filmen har två mycket bra prestationer av Sandra Hüller i huvudrollen och Milo Machado Graner i rollen som sonen Daniel. Båda känns väldigt naturliga och övertygande i sina roller. Det är en film som lever mycket på prestationerna och karaktärerna som byggs upp, något som blir viktigt för filmen med tanke på upplägget.


©Les Films Pelléas/Les Films de Pierre

Sandra är inte alls lätt att läsa av. Har hon något att dölja, vill hon inte verka skyldig vilket gör henne mer misstänkt eller är det bara hennes personlighet? Hon är inte helt lätt att tycka om som person vilket bara spär på ovissheten. Daniel å sin sida är uppenbarligen skärrad av hela situationen men är en intelligent pojke som vill få svar på sina frågor och funderingar. Samtidigt får han under rättegången höra både det ena och det andra om sina föräldrar vilket kastar nytt ljus på allt.


©Les Films Pelléas/Les Films de Pierre

En film som uppskattas och möjligen växer på en i efterhand. Något håller dock tillbaka filmen från att kännas ännu bättre än vad den är. Kanske är det avsaknaden av musik då det i princip endast är musik som spelas av karaktärerna som hörs. En del scener hade helt klart kunnat lyftas av stämningsfull bakgrundsmusik. Samtidigt känns det som regissören Justine Triet velat skapa en naturlig och verklighetstrogen film. Kan inte säga att det är fel, men kan tänka mig att det är något som hade kunnat lyfta filmen ett snäpp. Stark trea till svag fyra.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar