söndag 5 november 2023

Sly



Titel: Sly
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2023
Regi: Thom Zimny

Handling: I nästan 50 år har Sylvester Stallone underhållit miljontals människor med ikoniska karaktärer och blockbuster-franchises, från "Rocky" till "Rambo". Den här dokumentären berättar hans underdog-story och dess paralleller med de karaktärer han gett liv åt.

Omdöme: Alltid intressant med dokumentärer om skådespelare och regissörer. Sylvester Stallone blickar tillbaka och berättar om sin uppväxt som formade honom och hans svårigheter att komma in i branschen som seriös skådespelare. P.g.a. utseendet och hans sluddriga tal blev han mest erbjuden mindre skurkroller. Vid sidan började han skriva manus vilket var ett sätt att få utlopp för sin kreativa sida. Det skulle också leda till hans stora genombrott med Rocky (1976).


©Netflix

Stallone berättar om hur han gick och såg all möjlig film som visades i New York när han växte upp. Hur de två filmerna On the Waterfront (1954) och Mean Streets (1973) inspirerade honom till att göra Rocky (1976) som en version på de båda filmerna med hans touch på det hela. Hur han stod på sig när filmbolaget ville betala honom en stor summa pengar för manuset. Han var dock övertygad om att han själv skulle spela titelrollen, något som skulle visa sig vara det rätta draget då han blev en stjärna över en natt och filmen kom att kamma hem Oscarn för bästa film.


©Netflix

En stor del, runt första halvan av dokumentären handlar om Rocky-filmerna. En franchise som han alltid kunde återvända till när han behövde komma på fötter igen. I och med Rambo-filmerna tog han sig in i actiongenren och konkurrerade med Arnold Schwarzenegger som blev hans största rival under främst 80-talet. På den tiden försökte de bräcka varandra med mer muskler, större vapen och mer action men blev på senare dagar goda vänner och kunde skratta åt rivaliteten.


©Netflix

Det känns utan tvekan som man kunde och borde fått ut mer av dokumentären. Den lägger mycket krut på vissa saker och mindre eller inget krut på andra. Kanske inte så konstigt att Rocky (1976) får mest uppmärksamhet då det var hans stora genombrott och en franchise han alltid kommer att bli ihågkommen för. Men det fanns så mycket mer att göra en djupdykning i genom hans karriär. Det gör att de runt 90 minuterna inte känns optimala då mer borde hunnits med. Istället blir det mer en slags underdoghistoria där hans manus på många sätt reflekterade vad han själv gick igenom, inte minst med en tuff uppväxt.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar